"Povprečnih žensk ni!"

Foto: Žurnal24 manca košir
Dan žena. Kaj nam o ženskah lahko povejo številke? Povprečnih žensk ni, so pa ženske gonilna sila zgodovinskih sprememb, je prepričana Manca Košir.
Oglej si celoten članek
Kakšna pa bo ženska v Sloveniji čez 10 let? Preberite tu.

"Povprečnih žensk ni," je odločna sociologinja Manca Košir. Pravi, da so vse ženske krasne in čudovite, vendar "so tudi take, ki so na rob odrinjene, brezposelne, težko živijo, prestrašene in zaradi njih moramo ta praznik ponovno oživiti".

Superženska je le supersužnja
"Večinoma smo ženske že spregledale, da je to neka velika iluzija in novo suženjstvo v podobi, ki ni realna. Ženske smo tukaj zato, da se osvobajamo slehernega suženjstva, tudi tega, ki so ga vsilili mediji," o zasledovanju ideala t. i. superženske, ki ima uspešno kariero, je predana mati, vzorno skrbi za dom in je hkrati videti deset let mlajša, meni Manca Košir.

Nič se ne zgodi brez žensk
Praznik žena vidi kot dan boja za človekove pravice.

"Praznik spet pridobiva veljavo, saj so se ženske prebudile, arabske ženske so tiste, ki peljejo to revolucijo. Svet se spreminja, ko se za to odločijo ženske, tako je že od nekdaj. Tudi krizo plačujejo ženske in živi na ženskih plečih. Kako bo družina preživela, če sta oba brezposelna, je žensko vprašanje,"
pravi Koširjeva. 

Statistična Marija ima 43 let
Vsaki petnajsti ženski v Sloveniji je ime Marija, ki je tako najpogostejše žensko ime. V povprečju je stara 43 let.

Svojega prvega otroka povije v povprečju pri 28 letih in pol, več kot polovica novorojenčkov se je leta 2009 rodilo neporočenim materam, pravijo podatki Statističnega urada Republike Slovenije. Če se primerjamo z drugimi članicami Evropske unije, je število samskih žensk brez otrok s 16,2 odstotka nekje v zlati sredini. Največ samskih žensk brez otrok imajo na Finskem, najmanj pa na Cipru.

Podatki Eurostata kažejo, da stopnja zaposlenosti upada z naraščanjem števila otrok. Tak trend se kaže v celotni Uniji, za Slovenijo pa je večji upad zaposlenosti značilen po tretjem otroku.

Dolgi prsti
Leta 2009 je bilo obsojenih 900 žensk (vseh obsojencev je bilo 7.500). Skoraj polovica žensk je bila obsojenih zaradi kaznivih dejanj, kot so tatvina, goljufija ali rop.

Zaslužijo manj
Med diplomanti je celo več žensk kot moških (62 odstotkov), kljub temu pa je brezposelnost med ženskami večja kot med moškimi.

Današnje ženske se zaposlujejo predvsem na področjih vzgoje in izobraževanja, zdravstva, farmacije, prava, socialnega dela, računovodskih, knjigovodskih, kadrovskih in tajniških del, prodaje, osebnih storitev in storitev čiščenja. V poklicu vzgojitelja ali pomočnika v predšolski vzgoji je delež žensk skoraj 98-odstoten. Še vedno pa zaslužijo manj kot moški – povprečno 50 evrov manj, je razvidno iz podatkov statističnega urada.

V povprečju ženske danes najpogosteje umirajo zaradi bolezni srca in ožilja (v 47 odstotkih), drugi najpogostejši vzrok pa je rak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.