Povrnjeni občutek za čut

Foto: Žurnal24 Ljudje z amputiranimi udi bodo lahko spet čutili dotik.
Znanstveniki so uspeli bolnikom s protetično roko povrniti občutek za dotik.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki so dvema bolnikoma, ki sta imela protetično roko, povrnili občutek za dotik. To pomeni korak naprej k oblikovanju udov, občutljivih na dotik. Z dotikom živcev, ki so ostali od izgubljenega uda, ob prsni koš so pacienti na prsih začutili izgubljeno roko in dlan. Če so na prsi dovedli toploto ali pritisk, so bolniki začutili, da se je nekaj dotaknilo njihove roke.

Vodja raziskovalcev dr. Todd Kuikenm je povedal, da bi ta preizskus lahko vodil do izdelave protetičnih rok, ki bi jih bolniki čutili, kot da bi imeli svojo roko. Elektrode, pritrjene na ramo vsakega bolnika, so zaznale sporočila iz možganov v prsne mišice in nato naprej do roke. V nekaterih primerih pa so uspeli zelo natančno določiti, kje na roki je bolnik začutil dotik.

Narediti novo roko je bilo sprva velik napredek, možnost, da bo lahko bolnik z njo tudi čutil, pa je izredna izboljšava, je povedal dr. Sellaiah Sooriakumaran, svetovalec v rehabilitacijskem centru Queen Mary's.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.