"Povzročimo lahko resno krizo v državi"

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
"V primeru enostranskega poseganja v zakon imamo legitimno pravico in mandat, da se upremo," so se v sindikatu policistov odzvali na napovedi vlade o varčevalnih ukrepih in v primeru takega scenarija napovedali stavko – na delovnem mestu, obstaja pa tudi možnost protivladnih demonstracij.
Oglej si celoten članek

Sindikat policistov se je ostro odzval na nove napovedi vlade o varčevalnih ukrepih in napovedal organiziran in enoten nastop proti enostranskim posegom vlade in, po njihovem, kršitvam zakonov in kolektivnih pogodb. "V tem primeru je stavka neizbežna," je za zurnal24.si povedal predsednik sindikata Zoran Petrovič.

Vladi očitajo kršitve zakonov

V sindikatu ne pristajajo na znižanje plač, ki se bodo tako za nekatere znižale in padle pod minimalno (zakonsko določeno) mejo.

"Takšen drastičen ukrep bi pomenil, da bi velika večina policistov padla pod prag revščine," so zapisali. V soboto je predsednik vlade Janez Janša sicer zagotovil, da nižanje plač ne bo prizadelo socialno najbolj izpostavljenih, zato bi bilo mogoče razumeti, da tudi plač ne bodo znižali tako nizko.

"Izjav premierja ne morem komentirati," je povedal Petrovič. "Lahko pa rečem, da so policisti socialno ogroženi." Po njegovih besedah policistu po plačilu obveznosti tako ne ostane prav veliko.

Foto: Gregor Katič Zoran Petrovič Prav tako ne pristajajo na neizplačilo regresa v 2012 in delno izplačilo v 2013, saj je ta pravica  zakonsko določena, in niti na predlagane štiri odstotke povrnitve stroškov prevoza na delo, kar v večini primerov ne povrne niti stroškov goriva.

"Tega si nikakor ne moremo privoščiti," pravijo, saj je zelo veliko policistov vezanih na potne stroške, so nam še povedali v sindikatu.

Na vprašanje, ali v primeru dejanske kršitve omenjenih zakonov razmišljajo, da bi se obrnili na Evropsko sodišče, Petrovič odgovarja, da imajo na voljo različne postopke. "Protest je prvo orožje," je povedal in pojasnil, da policisti sicer stavkajo na delovnem mestu, je pa tudi možnost protivladnih demonstracij.

"Ne gre za varčevanje le na MNZ"

Varčevalni ukrepi v Sloveniji so nujni, odgovarjajo z ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Pri tem ne gre samo za varčevanje na MNZ, ampak v celotni državni upravi. "Rešitve bomo iskali v okviru socialnega dialoga. Sprejeti ukrepi, oblikovani v socialnem dialogu, pa bodo veljali za vse, ne le za policiste," so zapisali.

"V prihajajočih dneh vlada napoveduje socialni dialog s sindikati. Ta dialog očitno potrebuje, da navzven opraviči svoje načrte in zgolj prikaže, da se je socialni dialog zgodil," so še zapisali v sindikatu in dodali, da čeprav gre trenutno le za izhodišča vlade, "nekatere postavke kažejo na popolno nerazumevanje dejanskega stanja in položaja zaposlenih". Vladi očitajo, da se ne drži že dogovorjenega in zato tudi dvomijo v zadovoljstvo obeh strani, saj imajo, če jim vzamejo regres in povračilo potnih stroškov, "zelo malo manevrskega prostora".

"Gre za elementarno pravico do obstoja"

Policisti zagotavljajo, da se zavedajo krize, zato so v okviru socialnega dialoga podali precej pobud, s katerimi bi lahko veliko prihranili v proračunu policije in tudi širše. Med drugim so predlagali odstranitev administrativnih ovir in varčevanje pri novih investicijah. "Ni pošteno, da policija in MNZ varčujeta, drugi resorji pa ne," policisti omenjajo tudi nekatere napovedi zaposlovanja.

Ne morejo pristati na kršenje zakona, saj so prav oni odgovorni za funkcioniranje države, še poudarjajo policisti, zbrani v sindikatu, in dodajajo:

"Mi bomo z naše strani storili vse, da do stavke ne pride. Če pa ne bo dosežen kompromis, bomo v to prisiljeni."

Policijski sindikat opozarja na "off-shore" družbe

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je v pismu premierja Janeza Janša pozval, naj vzpostavi dialog s socialnimi partnerji, "tako kot se spodobi in ne z grožnjo po jemanju pravic".

V sindikatu tako ostro nasprotujejo vsakemu znižanju pravic policistov, zaposlenih v policiji in MNZ, zlasti pa ukinitvi regresa in kolektivnemu zmanjšanju plač.

Med drugim predlaga, da naj "drastično" najprej znižajo plače "največjih zaslužkarjev v javni upravi" in pa funkcionarjev, ki posledic recesije pri plačah od pet do deset tisoč po Uroševičevih besedah še niso občutili. Ob tem Uroševič predlaga, da se od tistih, "ki so obogateli brez pravnega temelja", zahteva vračilo te "neupravičene obogatitve". V mislih ima predvsem tajkune in odgovorne v NLB.

Uroševič, ki predlaga še obdavčitev luksuza, meni, da vlada sedaj na rob preživetja še naprej spravlja najrevnejše. Ob tem dodaja, da poslanci varčujejo tako, da si "za nekaj centov podražijo kosilo". To se mu zdi ponižujoče do vseh, ki v teh kriznih časih razmišljajo, kako bodo preživeli.

Predsednik PSS omenja tudi primer izčrpavanja proračunskih sredstev pred off-shore družbe iz Cipra. Družba Aktiva upravljanje in Aktiva čiščenje sta po njegovih besedah iz proračuna prejeli 32 milijonov evrov.

"Dokler bo država dopuščala tudi ropanje proračunskih sredstev prek off-shore družb, ne pristajamo na nobene varčevalne ukrepe," je tako poudaril Uroševič.

Sindikat policistov se je ostro odzval na napovedi nove napovedi vlade o varčevalnih ukrepih in napovedal organiziran in enoten nastop proti posegom vlade in, po njihovem, kršitvam zakonov in kolektivnih pogodb.

Čeprav naj bi šlo zgolj za izhodišča, nekatere postavke kažejo na popolno nerazumevanje dejanskega stanja in situacije zaposlenih,“ so zapisali. Pravijo, da se zavedajo krize, da pa so v okviru socialnega dialoga podali precej pobud, s katerimi bi lahko veliko prihranili v proračunu policije in tudi širše.

V sindikatu ne pristajajo na znižanje plač, ki bodo tako padle pod minimalno (zakonsko določeno). „Takšen drastičen ukrep bi pomenil, da bi velika večina policistov padla pod prag revščine,“ so zapisali.

Prav tako ne pristajajo na neizplačilo regresa v 2012 in delno izplačilo v 2013, saj je ta pravica zakonsko določena, in niti na predlagane štiri odstotke povrnitve stroškov prevoza na delo, kar v večini primerov ne povrne niti stroškov goriva

 

V prihajajočih dneh vlada napoveduje »socialni dialog« s sindikati. Ta dialog očitno potrebuje, da navzven opraviči svoje načrte in zgolj prikaže, da se je »socialni dialog« zgodil,“ so še zapisali v sindikatu.

Tudi na pristojno ministrstvo smo naslovili vprašanja in jih prosili za komentar navedb Sindikata policistov, odgovore pa še čakamo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:38 26. Marec 2012.

    Se boš v hlače podelal :)

  • 16:03 26. Marec 2012.

    Ustavimo janšizem - zaženimo Slovenijo!<br />NE janšizmu!

  • 15:45 26. Marec 2012.

    ... "inkasanti" delajo po naročilu nekoga...tako kot ti...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.