Pozanimali so se glede testa očetovstva

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V odvetniški pisarni Zidar & Klemenčič navajajo, da Peter S. na Franca Rodeta do danes, razen prek medijev v zadnjih dneh, ni naslovil prošnje, da Rode opravi test očetovstva.
Oglej si celoten članek

"Kardinal Franc Rode ni podal vloge za ugotavljanje očetovstva na Inštitutu za sodno medicino, le njegova odvetnica se je pozanimala o podrobnostih postopka," je za MMC izjavil predstojnik Inštituta za sodno medicino Jože Balažic. "Kdaj bodo vlogo poslali, pa ne vem, najbrž se bo treba zdaj dogovoriti z gospodom Petrom S., ker nima smisla, da pride gospod kardinal sam, morata priti oba," je še dodal Balažic.

Po poročanju STA naj bi poleg prošnje za izvedbo analize DNK iz odvetniške pisarne sporočili, da so istočasno na Petra S. naslovili prošnjo, naj nemudoma sporoči, kdaj bo lahko opravil vse potrebne odvzeme za test DNK, saj morata biti pri odvzemu vzorcev istočasno navzoča oba subjekta preiskave.

Morebitne sankcije v rokah papeža

Če bi se na testu izkazalo, da je Rode oče Petra S., so po besedah cerkvenega pravnika Karla Bolčine morebitne sankcije zoper njega v rokah papeža. Slednji lahko Rodetu odvzame tudi naziv kardinala, vendar Bolčina dvomi, da bi se to lahko zgodilo, posebej, ker dejanje v tem primeru ne bi bilo storjeno v času opravljanja aktivne kardinalske službe. Še manj pa pride v poštev postavitev Rodeta v laiški stan, kar je sicer ena najhujših kazni v Cerkvi, je dejal Bolčina.

Če bi se na drugi strani izkazalo, da Rode ni oče Petra S., slednjega po mnenju odvetnika Jožeta Hribernika najverjetneje ne bi mogla doleteti nobena sankcija. "Če namreč nekdo, ki je nezakonski, pravi, da domneva, da je nekdo njegov oče, in zahteva, da se podredi preiskavi DNK, mu je težko naprtiti neko posebno odgovornost," je dejal.

"Sirota s potovalko je morala na delo v nemški Siemens"

Nad Rodetovimi "neumestnimi odzivi" so ogorčeni Petrovi sorodniki, poroča Delo. Eden od njih pravi, da se Rode in Tanja Breda "zagotovo nista razšla kot Bogomila in Črtomir, temveč tako, da je morala sirota z majhno potovalko oditi na delo v nemški Siemens", kjer so takoj ugotovili, da je imela ponarejeno zdravniško spričevalo in je bila – noseča.

V Siemensu nosečnic niso zaposlovali in po besedah domačih se je znašla v sanatoriju Sv. Jožefa. "Kdo ji je pomagal tja, lahko samo ugibamo. O tem Tanja Breda nikdar ni hotela govoriti," so dejali. Ker je bila kot nezaposlena brez zdravstvenega in socialnega zavarovanja, je moral njen sin po rojstvu v sirotišnico. To je Peter tudi zapisal v tretjem pismu kardinalu Rodetu, ki mu ga je poslal minuli ponedeljek: "Prva leta svojega življenja sem odraščal v sirotišnici, ker moj oče ni hotel imeti ničesar z mano."

Peter S. nedosegljiv

Peter S., ki od Rodeta zahteva test očetovstva, je v sredo dopoldne dejal, da o zadevi ne želi govoriti, od tedaj pa je njegova telefonska številka nedosegljiva. Že v sredo pa je v javnost prišel tudi njegov priimek – Stelzer.

Delo je namreč v torek poročalo, da naj bi imel kardinal Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka. Peter S., ki zdaj živi na Bližnjem vzhodu, naj bi letos spomladi v Sloveniji najel odvetnico, s pomočjo katere naj bi poskušal od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK. Tanja Breda je sicer za Delo zanikala, da bi bil Rode oče njenega otroka.

Rode je kmalu zatem izjavil, da je pripravljen na test očetovstva, saj "ve, kakšen bo rezultat". Napovedal je tudi, da bo svoje ime branil z vsemi pravnimi sredstvi.

V analizo vključen otrok in domnevna starša

Na spletni strani Inštituta za sodno medicino je pojasnjeno, da morajo biti v preiskavo domnevnega očetovstva z gensko analizo vedno vključeni otrok, njegova mati in domnevni oče. Analizo opravijo na podlagi vzorca krvi in brisa ustne sluznice, odvzem vzorcev pa vedno opravijo v ambulanti na inštitutu. Pri tem v analizo ne sprejmejo vzorcev, ki bi jih zainteresirane osebe želele posredovati same. Na odvzemu morajo biti hkrati prisotne vse tri osebe v izogib poznejšim sumničenjem o zamenjavi oseb ali vzorcev, poudarjajo na spletni strani.

Rezultati lahko znani že v dveh, treh dneh

Analize opravljajo na podlagi odredb sodišč ali sporazumnih odločitev. V primerih sporazumnih odločitev opravijo analizo na podlagi pisne vloge, ki jo zainteresirane osebe pošljejo na naslov inštituta. Po dogovoru lahko precej hitro dogovorijo datum preiskave, rezultati pa so lahko znani že v dveh ali treh dneh, je v teh dneh pojasnil predstojnik inštituta Balažic.

Če je otrok že polnoleten, mora svoje privoljenje za sodelovanje v preiskavi potrditi s podpisom na vlogi. Vsi polnoletni udeleženci preiskave prejmejo svoj izvod izvedeniškega mnenja s podrobnim opisom in razlago rezultata preiskave. Cena analize DNK za tri osebe znaša skupaj 1003 evre, je še navedeno na spletni strani.

Civilna odgovornost medija, ki je objavil zgodbo

Vidi pa Hribernik v tem primeru civilno odgovornost medija, ki je objavil zgodbo. "Ne moreš nekoga oblatiti tako, da na prvo stran postaviš njegovo sliko in trdiš, da je njegov oče, čeprav napišeš, da to trdi Peter S. To je po mojem nedopustno," pravi Hribernik. Ob tem poudarja, da vseh podatkov o zadevi nima in da je možno, da se bo Rodetova odvetnica odločila kako drugače.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 00:08 31. Avgust 2012.

    Prebral sem večino spletnih medijev ... Nikjer nisem zasledil da bi kdo od novinarjev Rodeta že kr zaznamoval da je …

  • 23:12 30. Avgust 2012.

    A si morda malo pomešal dejstva.<br />Kdo je zaviral razvoj?<br />Vse "komunistične" države so zaostajale za ostalem svetom.<br />Komunistične države …

  • 22:31 30. Avgust 2012.

    a si ti resen? Kaj me ovira?!?!? <br />Cerkev je glavni razlog da se zadnjih 2000 let človeštvo ni razvijalo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.