Pozeba: največ škode na sadnem drevju

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Največ škode je pozeba v začetku tedna povzročila na sadnem drevju, poškodovane pa so tudi nekatere vrtnine in vinska trta, kaže prva ocena Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Zadnja taka pozeba je bila pred osmimi leti.
Oglej si celoten članek

Kot pojasnjujejo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, je o posledicah in škodi na sadnem drevju težko govoriti, saj je velika variabilnost med sortami, lokacijami in tehnologijo pridelave. Na količino in kakovost pridelka bo vplivalo tudi vreme v naslednjem obdobju.

Ocena poškodovanosti cvetov v sadovnjakih je narejena na podlagi štetja poškodovanih cvetov. A kot opozarjajo pri KGZS, odstotek poškodovanih cvetov še ne pomeni odstotka škode na pridelku.

Jagod bo za polovico manj

Velika škoda se na Gorenjskem kaže na češnjah, breskvah, nekaterih sortah jablan in hrušk, močno pa je pozeba prizadela tudi jagode, kjer pričakujejo več kot 50-odstotni izpad pridelka. Pozeba je prizadela tudi orehe. Najmanj so prizadeti visokodebelni travniški sadovnjaki.

V Podravju so najbolj prizadeti cvetovi, razen marelic, ki so že odcvetele.

Do večje škode oziroma propada solate je v Pomurju prišlo na površini enega hektarja, kjer so solato pred kratkim presajali. Pri sadju so velike razlike glede na lego sadovnjaka, je pa težko govoriti že o škodi, saj sadjarji upajo, da bodo vsaj ti cvetovi, ki so še ostali, normalno odcveteli. V vinogradih v Pomurju je bila večina pozebe na območjih, kjer ne bi smelo biti vinogradov in sort, ki niso za tako nizke lege.

Slana in pozeba sta se pojavili tudi v nižinskih legah Primorske. Prizadeti so nasadi breskev, hrušk, jabolk, češenj, kivija in kakija v Vipavski dolini in dolinah Brd, Istre in nasadi jablan v Brkinih ter na Tolminskem.

Na območju vinorodnega okoliša Bizeljsko - Sremič je poškodovanost vinske trte po pozebi nekoliko višja, predvsem iz razloga slabše dozorelosti brstov zaradi lanskoletnih poškodb po toči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.