Požigajo, razmetavajo in uničujejo

Foto: Žurnal24 (Foto: Tamara Barič)
Požari, metanje klopi v potok in uničevanje bakrenih palic - to so le nekateri primeri vandalizma v Grosupljem. Niti v enem primeru policija (še) ni našla storilcev.
Oglej si celoten članek

Pred dnevi smo že poročali o tem, da je neznanec vrgel klop v Grosupeljščico. Na grosupeljski policiji so nam dejali, da se s tem primerom ne ukvarjajo, saj obvestila niso prejeli.

A to je le eden izmed primerov vandalizma s tega območja v zadnjem času. Kaj je botrovalo temu, da so denimo neznanci zažgali smetnjake in poškodovali bakren kip sredi krožišča, (nam) ni znano. Z zadnjim primerom naj bi se policija še vedno ukvarjala; neznanci, ki so zanetili tri požare v razmaku dobre ure, pa jo bodo, kot kaže, odnesli brez kazni. Predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec nam je sicer povedal, da to ni bil prvi takšen primer.

Na vprašanje, kaj so do zdaj v konkretnih primerih ugotovili, so nam na Policijski upravi Ljubljana podali pojasnilo, kaj storijo v primeru, ko obstajajo razlogi za sum kaznivega dejanja. Dodali so, da so o obeh primerih obvestili pristojno tožilstvo.

Na vprašanje, če tako kot domačini tudi na policiji opažajo porast vandalizma, smo dobili odgovor, da spremljajo "gibanje varnostne situacije na vseh področjih in segmentih dela"; da policija "v primeru zaznave odklonskih pojavov ustrezno odreagira na le-te", ter da v teh primerih "prične z aktivnostmi za izboljšanje stanja, seveda v skladu z danimi pooblastili".

"Varnost se ne poslabšuje"
Predlani so na Policijski postaji Grosuplje obravnavali 165 kaznivih dejanj poškodovanja tujih stvari. Lani so imeli v obravnavi 146 takšnih dejanj, letos pa v prvih treh mesecih 28. V vseh primerih so začeli s predkazenskim postopkom in o vseh ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo. "Glede na razpoložljive podatke se varnostna situacija na obravnavanem področju in območju ne poslabšuje," je oceno podal tiskovni predstavnik PU Ljubljana Sebastjan Juhant.

Pravi še, da policija "ne vodi evidenc na način, da bi bilo mogoče natančno ugotoviti, zoper koliko osumljenih je bila podana kazenska ovadba za posamično kaznivo dejanje. Ugotovljeno je bilo, da je bilo v letu 2009 raziskanih 21,2 odstotka kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, v letu 2010 pa 22,6 odstotka raziskanih kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari po 220. členu kazenskega zakonika."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.