Pozor, kljub dežju še vedno varčno z vodo

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Kljub deževju moramo še naprej varčevati z vodo. Večina podtalnic je še zmeraj zelo nizkih, na Obali pa je še naprej sušno obdobje, opozarja Agencija za okolje in prostor.
Oglej si celoten članek

Čeprav je od 1. do 10. aprila pogosto deževalo in še bo tako, pa to ne more odtehtati pretekle petmesečne suše. "Največ dežja je bilo v zahodni Sloveniji, količina dežja se je zmanjševala proti vzhodu in jugovzhodu, tudi obalni del je ostajal brez dežja. Največ dežja je padlo v Posočju, več kot 180 milimetrov. Višinske predele v zahodni Sloveniji je pobelil sneg. Na Kredarici je višina snežne odeje narasla za 65 centimetrov. V skrajnem severovzhodnem delu Slovenije je padlo pod 20 milimetrov dežja, na Obali pa pod 10 milimetrov dežja, zato se sušne razmere tam nadaljujejo," pravijo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Stanje podtalnic še vedno slabo

Dež je namočil v glavnem vrhnji del zemlje, medtem ko podtalnicam še vedno primanjkuje vode. "Količinsko stanje podzemnih voda je nizko," pravijo na Arsu. Še najbolj so se podtalnice napolnile na kraškem območju. Dež v prihodnjih dneh bo zato še kako dobrodošel. Na vzhodu Slovenije naj bi zapadlo od 30 do 50 milimetrov dežja, drugod pa 50 do 80 milimetrov. Meja sneženja bo večinoma med 1300 in 1700 metri nadmorske višine.

Možno je, da se bo deževno vreme nadaljevalo tudi na začetku drugega tedna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.