Pozor, nov val izsiljevalskih virusov

Foto: Jaka Dimc
Foto: Jaka Dimc
Sicert opozarja pred intenzivnim valom okužb, ki se širijo po elektronski pošti.
Oglej si celoten članek

"Dne 24. 4. 2017 smo na SI-CERT prejeli številne prijave sumljive elektronske pošte, namenjene naslovnikov v Sloveniji. Sporočila so različna, vsa pa vsebujejo priponko oblike dokument_1.zip (v priponki je lahko uporabljena druga številka). ZIP arhiv vsebuje javascript datoteko dokument_1.js, ki poskusi okužiti računalnik. Po prvih pregledih gre domnevno za nov val izsiljevalskih virusov, vendar pa analiza še ni končana," poroča SI-CERT. 

"Sporočila so poslana pod pretvezo nagradne igre trgovskih verig, obiskov predsednika države, ministrov in ministric po različnih državnih ustanovah, prošnje po zastopanju v odvetniških pisarnah, spremembe urnikov rezervacij predavalnic na fakultetah in podobno," opozarjajo. 

Vsem uporabnikom računalnikov svetujejo, naj ne odpirajo ZIP priponk v elektronski pošti, če niso bili s pošiljateljem prej dogovorjeni za izmenjavo datotek. Prav tako svetujejo izdelavo varnostnih kopij podatkov na računalniku. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:43 25. April 2017.

    Elektronske pošte sploh ne uporabljam več ...

  • 10:19 25. April 2017.

    to so meni ravno včeraj poslali iz "Mercatorja", da se osvojil vrtno garnituro. Hvala bogu jim slovenščina ni najmočnejša vrlina …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.