Pozor pri paketnem zavarovanju

Foto: Žurnal24 Različne zavarovalnice v življenjska zavarovanja vključujejo različno število hu
Finančni nasvet. Ali naj se ob življenjskem zavarovanju zavarujem še za hujše bolezni?
Oglej si celoten članek

Mitja Glavnik, finančni strokovnjak, odgovarja: Ob klasičnem življenjskem zavarovanju z varčevanjem lahko v zavarovanje vključite tudi od devet do 18 hujših bolezni. Najnižja močna premija je 25 evrov, a so tu zavarovalne vsote precej nizke. Če pa vplačujete sto evrov na mesec, bi ob smrti izplačilo znašalo 25 tisoč evrov, ob bolezni pa je izplačilo odvisno od višine, ki jo izberete. Stoodstotna premija je enaka zavarovalni vsoti za primer smrti (25 tisoč evrov). Ni pa ta kombinacija nujno najugodnejša.

PLUSI
Z eno polico sicer zaščitite oba rizika, ki povzročita resni izpad dohodka. Stroški zavarovanja hujših bolezni so nižji. Plačujete le eno položnico. Ob smrti zavarovalnica izplača celotno zavarovalno vsoto, ob bolezni pa delež, ki ga določite.

MINUSI
Za hujše bolezni se težko zavarujete brez življenjskega zavarovanja.  Če izplačate celotno zavarovalno vsoto za primer hujše bolezni, življenjsko zavarovanje preneha, sicer – brez vplačevanja premije – traja le za neizplačani del. Zavarovalne vsote na paketnih policah so prenizke. Mesečna premija za višje zavarovalne vsote je zaradi varčevalnega dela previsoka, da bi se kakovostno zavarovali.

Ob tem je treba opozoriti še, da vključevanje več rizikov v eno premijo pomeni nižanje varčevalnega rezultata. Tako pri premiji sto evrov v 25 letih z vsemi vključenimi riziki privarčujete 32 tisoč evrov, če bi doplačali deset evrov za hujše bolezni, pa bi privarčevali 40 tisoč evrov. Je pa treba biti pri omenjenih kombinacijah zelo pozoren in primerjati, kaj ponujajo posamezne zavarovalnice, saj v ponudbo vključujejo različno število bolezni – tudi višine zavarovalnih vsot so lahko za ista mesečna vplačila različna. Naslednjič pa več o izbiri življenjskih in povezanih zavarovanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.