Pozor, snemamo!

Foto: David Jug
Foto: David Jug
Ameriški internetni velikan Google bo danes začel fotografiranje Slovenije.
Oglej si celoten članek

Snemalni avtomobili – gre za osebne avtomobile znamke Opel Astra srebne barve z Googlovimi logotipi in nameščenimi kamerami – naj bi fotografiranje začeli v Ljubljani, pozneje pa bodo na vrsti še druga slovenska mesta.

Celoten projekt bo trajal predvidoma tri mesece, fotografije pa naj bi bile objavljene v spletni aplikaciji Street View (Ulični pogled) v začetku naslednjega leta, je v intervjuju za STA pred dnevi pojasnil vodja programa Street View za Evropo, Afriko in Bližnji vzhod Ulf Spitzer.

Dopolnili bodo zemljevide

S posnetki bodo pri Googlu dopolnili svoje spletne zemljevide, fotografije pa so ključne za aplikacijo Ulični pogled, ki uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi 360-stopinjske posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Aplikacija že vključuje posnetke iz 50 držav, med drugim iz sosednjih Italije, Hrvaške in Madžarske.

Google bo vožnjo po Sloveniji začel po večjih mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Koper, Velenje, Domžale, Ptuj), nato pa nadaljeval v manjših mestih ter obrobjih mest. Kot so sporočili iz podjetja, bodo vožnjo prilagajali vremenskim razmeram in drugim okoliščinam, načrt vožnje pa bo sproti objavljen na spletni strani http://google.si/streetview.

Visoka raven zasebnosti

Zaradi podrobnih posnetkov je fotografiranje ulic v številnih državah sicer sprožilo nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Čeprav pri Googlu z računalniškimi algoritmi zameglijo številke registrskih tablic in obraze naključnih mimoidočih, so se marsikje po svetu že zgodile komične in tudi neprijetne situacije – v Nemčiji so na primer starejšega moškega zalotili v nezavidljivem položaju, ko je gol lezel iz avtomobilskega prtljažnika, na Finskem pa je kamera ujela domačina, ki se je brez hlač sončil na balkonu hiše.

Kot obljubljajo pri Googlu, bodo pri fotografiranju slovenskih ulic zagotovili visoko raven varovanja zasebnosti. "Za vse Street View fotografije bo Google še pred objavo zameglil obraze in registrske tablice vozil ter tako zagotovil varovanje zasebnosti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Obveščanje o lokacijah avtomobilov

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je opozorila, da se je družba Google zavezala k sprejemu ukrepov za zmanjšanje posegov v zasebnost, "do katerih neizogibno pride pri tovrstnih storitvah".

Med omenjene ukrepe spadajo redno obveščanje o lokacijah Googlovih avtomobilov in več informacij o sami storitvi, zameglitev obrazov in registrskih tablic še pred objavo, mehanizem za sporočanje napak (gumb za prijavo napake ob vsaki fotografiji, s katerim lahko uporabniki zahtevajo dodatno zameglitev) in drugi ukrepi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • STF
    08:24 9. Julij 2013.

    Kaksna drama okgog tega Street View-a. <br /><br />Kmalu ocitno ne bom smel hoditi po cesti z odprtimi očmi, saj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.