Pozor! Za prijavo najemnin čas le še do 15.

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Fizične osebe, ki so lani drugim fizičnim osebam dajale v najem premično ali nepremično premoženje, morajo te prihodke do sredine prihodnjega tedna prijaviti davčnemu organu.
Oglej si celoten članek

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so lani fizičnim osebam dajali v najem premično ali nepremično premoženje oziroma so navedeno premoženje dajali v najem zunaj Slovenije, oddati na pristojni davčni urad do 15. januarja na predpisanem obrazcu osebno ali po pošti. Napoved je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki.


Ob tem na Davčni upravi RS (Durs) poudarjajo, da je treba v napoved vpisati tudi identifikator vrste nepremičnine, ki leži v Sloveniji.

Novosti

Davek od najemnin je od lani dokončen davek, kar pomeni, da se dohodek od dajanja premoženja v najem ne všteva več v letno dohodninsko osnovo.

Rezidenti Slovenije morajo napovedati vse dohodke iz dajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji in zunaj nje, nerezidenti pa le dohodek iz dajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so prejeli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (na primer hišniških stanovanj) prek upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

Globe do 15.000 evrov

Davčna stopnja je 25 odstotkov od davčne osnove. Ta se izračuna v višini prejete najemnine, zmanjšane za 10 in ne več za 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, če jih je poravnal najemodajalec sam.
 
Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali z vložitvijo zamudi, je predvidena globa od 250 do 400 evrov. Z globo od 400 do 15.000 evrov pa je za prekršek kaznovan posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:26 10. Maj 2016.

    Zakonodaja je prirejena lastnikom ,ki oddajajo nepremičnine v najem ! Davek se plača za oddajo, ki traja dlje od 11 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.