Požvižgajo se na subvencije

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Delodajalci. Za oprostitev ne vedo ali pa mlade raje zaposlijo za določen čas.
Oglej si celoten članek

Podatki zavoda za zaposlovanje (ZRSZ) nakazujejo, da se pri večini novih zaposlitev mladih delodajalci raje odločijo za zaposlitev za določen čas kot za oprostitev plačevanja prispevkov. 

Spomnimo, skladno z zakonom o interventnih ukrepih na trgu dela so podjetja, ki za nedoločen čas zaposlijo mladega do 30 let, za dve leti v celoti oproščena plačila prispevkov delodajalca. Na novo zaposleni mora biti pred tem vsaj tri mesece prijavljen v evidenci iskalcev zaposlitve. 

Šest tisoč evrov prihranka

Pri povprečni plači znašajo prispevki delodajalca okrog 250 evrov, kar pomeni, da bi delodajalec v dveh letih privarčeval šest tisoč evrov. 

Na ministrstvu za delo podatkov o izvajanju zakona še nimajo, saj bodo prvi podatki znani šele, ko bodo vsi delodajalci oddali REK-obrazce za novembrsko plačo. 

Prvi in nepopolni podatki ZRSZ pa kažejo, da se delodajalci še vedno raje odločajo za zaposlitev za določen čas ali ukrepa oprostitve plačila prispevkov ne poznajo. 

Tisoč možnih upravičencev

Novembra se je namreč zaposlilo 1.768 brezposelnih ljudi, starih do vključno 29 let, od tega sta bila 1.002 na zavodu že več kot tri mesece, kar pomeni, da bi za večino delodajalec lahko uveljavljal oprostitev prispevkov, a je kljub temu 80 odstotkov pogodb sklenjenih za določen, le petina pa za nedoločen čas. 

Na ZRSZ ob tem opozarjajo, da podatka o trajanju zaposlitve nimajo za vse, ki so se novembra zaposlili, in da statistika velja le za tiste, za katere imajo podatek. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.