Prava kriza še pride

Foto: Žurnal24 Ante Guberac, predstavnik Grafista meni, da se bo kriza v gradbeništvu v prihodn
Gradbeništvo. V Grafistu napovedujejo, da se bodo iz gradbene panoge preselili v turistično.
Oglej si celoten članek

Koper. "Glede na trenutno stanje na tržišču pričakujemo, da se bo kriza v prihodnjih mesecih poglobila," ocenjuje Ante Guberac, predstavnik Grafista. Kot pravi, bo njihovo podjetje nove priložnosti iskalo v turizmu, zato so tudi kupili lokala v Portorožu in Marino Koper.

Primorje odpuščalo
Leto 2009.
"Primorska podjetja kriza v gradbeništvu lani ni toliko prizadela kot druga podjetja po Sloveniji. Med gradbenimi podjetji je približno sto redno zaposlenih odpustilo Primorje, sicer pa so delo izgubili predvsem pogodbeni delavci, veliko je bilo tudi upokojevanja," je povedal Ljubo Ocvirk iz Obalne sindikalne organizacije – KS 90. Napoved za letos pa ni spodbudna.

 

Plače so, a kako dolgo še?
V Grafistu zaradi krize pričakujejo slabše poslovne rezultate kot prejšnja leta in se kot večina podjetij v panogi srečujejo z likvidnostnimi težavami, ker jim dolžniki ne plačujejo obveznosti. Plače kljub temu izplačujejo redno, a tega ne morejo zagotoviti tudi v prihodnje. Za zdaj tudi še niso zmanjšali števila zaposlenih. V Primorju se na naša vprašanja niso odzvali, so pa za STA razkrili, da bodo število delavcev zmanjševali z upokojevanjem in da so lani imeli manjše prihodke in dobiček kot predlani. Letos so zaradi slabih razmer na področju gradbeništva poslovni načrt v primerjavi z letom 2009 zmanjšali za deset odstotkov.

Na Balkan in v Afriko

"V CPK smo se pravočasno odzvali na zaostrene razmere v gradbeništvu, kar nam trenutno še omogoča tekočo poravnano obveznosti do zaposlenih, finančnih institucij, države in dobaviteljev," pravi Tanja Mejak iz omenjenega koprskega gradbenega podjetja.

Lani smo zaradi neplačevanja odvzeli nekaj gradbene mehanizacije. Letos tega ne pričakujemo.
Denis Rusjan, Hypo Leasing Koper

 

Opažajo pa veliko pomanjkanje investicij v gradnjo in obnovo cestne infrastrukture v Sloveniji, zlasti na Primorskem, ki je po njihovem na področju takih investicij najbolj zapostavljena regija v Sloveniji. "Ker nam država ne pomaga z ustreznimi gospodarskimi ukrepi kakor tudi ne z nujno potrebnimi investicijami, smo prisiljeni iskati posle na tujih tržiščih, kot sta Balkan in severna Afrika," pojasnjuje. Če jim to ne bo uspelo, bodo v drugi polovici leta prisiljeni tudi odpuščati.

Gre zgolj za preživetje
"Prej smo vedeli za posle tudi po več let vnaprej, zdaj kvečjemu za en mesec," pravi Dester Kabashi, predstavnik gradbenega podjetja Mamuša Kabashi. Kljub temu se ne pritožuje: "Delamo večinoma na individualnih gradnjah. Zdaj ni čas za zaslužek, pač pa za preživetje." Dodaja, da za večje investitorje trenutno niti ne želijo delati, saj ne plačujejo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.