Pravica, a ne za vse

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Samozaposleni krvodajalci ne dobijo nadomestila plače.
Oglej si celoten članek

Neenakopravno. Krvodajalci, ki niso v delovnem razmerju, imajo manj pravic, opozarjajo v uradu varuha človekovih pravic. Delavci v delovnem razmerju namreč za dan, ko darujejo kri, dobijo nadomestilo plače, medtem ko samozaposleni te pravice nimajo.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pojasnjujejo, da pravica do nadomestila za dan, ko posameznik daruje kri, ni pravica iz obveznega zavarovanja, ampak pravica iz delovnega razmerja. Varuh človekovih pravic tako ugotavlja, da je zakonodajalec z zakonom o delovnih razmerjih uredil določeno pravico le za eno kategorijo zavarovancev.

Na ZZZS menijo, da bi bilo treba nadomestilo plače za dan darovanja krvi zagotoviti vsem kategorijam zavarovancev, in predlagajo, da se financiranje tega prenese na državni 
proračun.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.