Pravniki o zlorabi prava

Foto: Žurnal24
Zloraba instituta stečaja, ustanavljanje slamnatih podjetij ali zavlačevanje postopkov so samo trije aktualni primeri zlorabe prava, o kateri bo danes tekla beseda na okrogli mizi v Portorožu.
Oglej si celoten članek
Če v temelju ne bomo ničesar spremenili v sistemu, bomo periodično doživljali krize, sanirali nosilce gospodarskih moči in pristajali na določeno število žrtev, lahko jih imenujete tudi kolateralne ali neposredne.
Lojze Ude (vir: STA)

"Sodnike in druge nosilce sodne oblasti je treba odločneje ščititi pred posplošenimi kritikami in napadi politike in nosilcev gospodarske moči," je po navedbah STA ob odprtju 36. srečanja Dnevi slovenskih pravnikov v Portorožu dejal Lojze Ude, predsednik Zveze društev pravnikov Slovenije. "Tudi naše združenje ima to nalogo," je poudaril po navedbah agencije.

S svojimi prispevki bo v 12 sekcijah, na dveh okroglih mizah in javni tribuni sodelovalo 77 uglednih strokovnjakov. Obravnavali bodo najaktualnejše teme z različnih pravnih področij, na popoldanski večerni mizi pa bodo govorili tudi o zlorabi prava.

"V zvezi z zlorabo prava mi ta trenutek najprej pride na misel zloraba instituta stečaja, ko se podjetja likvidirajo v trenutku, ko mogoče ni pravi čas za to," pravi Miha Kozinc, predsednik odvetniške zbornice. Aktualna zloraba prava je tudi ustanavljanje slamnatih podjetij in zavlačevanje postopkov.

"Pravo se sicer lahko zlorablja povsod," poudarja. "Vsako izvrševanje pravic, ki so določene v pravu, a se jih uporablja v nasprotju s smislom teh pravic, je zloraba prava," pojasnjuje Kozinc. "Pri zavlačevanju postopkov se uporabljajo pravna sredstva, ki so dovoljena, a se zlorabljajo na način, ki ga zakonodajalec ni predvidel."

O zlorabi prava se bodo pozno popoldne pogovarjali Albin Igličar, Katarina Kresal, Marijan Pavčnik, Marko Pavliha in Aleš Zalar. Okroglo mizo bo vodil Lojze Ude.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.