Pravniki se ne strinjajo s sodniki

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Balkanski bojevnik. Tošić še ni prejel sodbe.
Oglej si celoten članek

Izteka se rok, do katerega mora ljubljansko sodišče spisati in poslati sodbo domnevnim tihotapcem kokaina, ki so jih 20. novembra večinoma vse, razen štirih, oprostili krivde. “Sodba še ni spisana. Kdaj bo izdelana, ni mogoče predvideti,” na sodišču odgovarjajo na vprašanje, ali so balkanskim bojevnikom z njihovim vodjo Draganom Tošićem na čelu že poslali izrečene oprostilne sodbe.

Zakon sodišču sicer nalaga, da sodbo izda v največ 15 dneh po razglasitvi, a sodišče to zakonsko omejitev razume drugače. “Zakon sicer določa instrukcijski rok 30 dni od izreka sodbe,” pravijo na sodišču.

S to sodniško razlago se ne strinjata kazenska pravnika, ki sicer sodelujeta tudi s pravima fakultetama in ne želita biti imenovana. “Tridesetdnevni rok za izdajo pisne sodbe velja, če nihče od obdolženih ni v priporu. Tu pa so trije ljudje v priporu oziroma v hišnem priporu. Ne nazadnje pa se niti obdolženi niti tožilstvo pozneje ne bodo mogli opirati na noben tako imenovani instrukcijski rok za vložitev pritožbe. Ta rok bo največ 15 dni in niti minute več,” dodajata 
pravnika.

Če sodbe ni, poroča, zakaj

Na sodišču zagotavljajo, da se izdeluje sodba v enem najtežjih primerov, a zakon tega posebej ne upošteva. “Če sodba ni izdelana v tem roku, mora predsednik senata obvestiti predsednika sodišča, zakaj to ni bilo storjeno. Predsednik sodišča ukrene, kar je treba, da se sodba čim prej izdela.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:55 9. December 2012.

    Komentatorji naj vam malo pojasnim zakaj je obtožnica proti balkanskim bojevnikom na sodišču padla. Padla je samo zaradi ene besede …

  • 12:06 9. December 2012.

    Če jih dobijo s toliko kg droge, me noben kura.c ne bo prepričal, da so nedolžni. Spremenit zakon in to …

  • 08:47 9. December 2012.

    ne,niso,so člani balkanskih bojevnikov

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.