Praznik veselja in upanja

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik – veliko noč, ki je spomin na Jezusovo vstajenje od mrtvih. Praznik simbolizira upanje.
Oglej si celoten članek

Papež Benedikt XVI. bo danes ob 10.15 na Trgu sv. Petra v Rimu daroval velikonočno mašo, opoldne pa bo z balkona bazilike podelil tradicionalni blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu).

Na današnjo velikonočno nedeljo so po cerkvah že zjutraj potekale vstajenjske maše in procesije.

Ljubljanski nadškof Anton Stres je v nagovoru pri maši v ljubljanski stolnici opozoril na sporočilo, ki ga ima za kristjane prazen Jezusov grob. Sporočilo, da je Jezus vstal in živi, po njegovih besedah osvobaja od malodušja, sebičnosti in strahu zase ter osvobaja za poslanstvo Kristusovih pričevalcev v sodobnem svetu, za vedro in pogumno krščansko življenje in pričevanje.

Mariborski nadškof Franc Kramberger pa je dejal, da je Kristusovo vstajenje zagotovilo, da je poslednja zmaga na strani življenja. Kot je poudaril, je velika noč praznik upanja, je praznik, ki kristjane obvezuje, da so sodobnemu svetu priče tega upanja, nosilci te sreče in veselja.

Praznovanje, veselje, upanje
Velika noč je praznik veselja in upanja, kar kristjani izražajo tudi z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejščine in pomeni slavite Boga. Po cerkvah bodo potekala številna bogoslužja, papež pa bo opoldne podelil svoj blagoslov mestu in svetu.

Verniki se na veliko noč pripravljajo s postnim časom, neposredna priprava na praznik pa je velikonočno tridnevje. Dogodki, ki se jih kristjani v teh dneh spominjajo, so opisani v Svetem pismu, kjer je prav tako opisano tudi Jezusovo vstajenje od mrtvih, ki ga je po besedilih v sveti knjigi sam v svojem življenju večkrat napovedal.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.