Odločitev padla: Čaka nas nov referendum o drugem tiru!

Foto: Anže Petkovšek Vili Kovačič Foto: Anže Petkovšek Vili Kovačič Foto: Anže Petkovšek Drugi tir Foto: Anže Petkovšek Vili Kovačič in Lucija Ušaj Foto: Anže Petkovšek Drugi tir Foto: Anže Petkovšek Drugi tir Foto: Anže Petkovšek Drugi tir Foto: Anže Petkovšek Drugi tir Foto: Anže Petkovšek Vili Kovačič in Lucija Ušaj Foto: Anže Petkovšek Vili Kovačič in Lucija Ušaj Foto: Anže Petkovšek Drugi tir Foto: Anže Petkovšek Vrhovno sodišče Foto: Anže Petkovšek Vrhovno sodišče
Zakon o drugem tiru mora biti na referendumu potrjen brez kakršnegakoli dvoma o nepravilnostih, poudarjajo na vrhovnem sodišču. Referendum bo treba ponoviti, zakon o drugem tiru pa tako še naprej ni v veljavi.
Oglej si celoten članek

Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je vlada s proračunskimi sredstvi (v višini 97.000 evrov) financirala nedopustno referendumsko kampanjo, saj so v "njej poudarjali le pozitivne posledice uveljavitve zakona o drugem tiru".

Ob ugotovljenih nepravilnosti pa vrhovno sodišče ne more računsko dokazati, kakšen je bil vpliv teh kršitev na izid referenduma, dejstvo pa je, da je gotovo vplivalo. "Preko 150 oglasov na najbolj gledanih televizijskih kanalih, oglasi in obvestila na najbolj gledanih spletnih straneh, tisk 20.000 letakov, vlaganje letakov v tedenski časopis, ki je med najbolj branimi, neposredno pred referendumsko kampanjo itd.," ugotavljajo sodniki, Brigita Domjan Pavlin kot predsednica, Erik Kerševan in Marko Prijatelj, ter izpostavljajo, da je bilo vse to financirano iz javnih sredstev.

Vrhovno sodišče je tako ocenilo, da mora biti zakon o drugem tiru na referendumu potrjen brez kakršnegakoli dvoma o nepravilnostih, zaradi česar je treba referendumske postopke ponoviti. Državna volilna komisija (DVK) mora po vročitvi današnje odločitve vrhovnega sodišča v 48 urah določiti nov datum glasovanja

Vlada je dolžna pritožniku povrniti stroške sodnega postopka.

"Transparentno se je vlada postavila v vlogo propagandista"

"Več kot jasno je, da je z državnimi sredstvi vlada vodila povsem pristransko kampanjo," je pred vrhovnimi sodniki na dopoldanskem naroku, ki je potekal med 10. in 13. uro, izpostavila Lucija Ušaj, zastopnica pritožnika Vilija Kovačiča, in navedla, da je edina možnost, da se referendum o drugem tiru ponovi, saj je po njenem mnenju nemogoče ugotoviti, v kolikšni meri je ravnanje vlade vplivalo na rezultat.

Odvetnica Ušaj je navedla, da je vlada že v svojem sklepu o dodelitvi sredstev v višini 97 tisoč evrov "za podporo referenduma" določila, da ne dopušča objektivnega ravnanja. 

Foto: Anže Petkovšek Drugi tir Neobjektivnost vlade pa se je po mnenju odvetnice kazala tudi pri predhodni pripravi analize urada vlade za komuniciranje o medijskem poročanju in stališčih mnenjskih voditeljev, ki so jo nato uporabili tudi pri vodenju kampanje. V njej so med drugim navedli, da želijo spodbuditi, “da se referenduma udeležijo, v čim večjem številu, še posebej tisti, ki podpirajo vlado". Na podlagi te strategije so nato po navedbah pritožnikov angažirali le strokovnjake in mnenjske voditelje, ki so podprli zakon o drugem tiru: "Transparentno se je vlada postavila v vlogo propagandista."

Cerar: Doživeli bi očitek, da se s takšnim projektom ukvarjamo premalo resno, če se ne bi vključili

Državno odvetništvo je na drugi strani zagovarjalo mnenje, da je vlada obveščala celovito, stvarno in transparentno. Znesek, ki ga je porabila vlada, pa po njihovem mnenju ni imel posebnega vpliva, saj bi potem moral vplivati tudi v prejšnjih referendumskih kampanjah, kjer je vlada sodelovala, a tam rezultat ni bil v prid njihovim argumentom. 

V pričanju pred sodiščem je predsednik vlade Miro Cerar navedel, da je bila vlada mnenja, da mora kot skrben gospodar v kampanji sodelovati, če želi predstavitvi vse informacije. Cerar je ob tem izpostavil, da bi doživeli očitek, da se s takšnim projektom ukvarjamo premalo resno, če se ne bi vključili.

Za dodelitev sredstev se je vlada po besedah Cerarja odločila, ker je bilo nujno, zakonito in v skladu z običajno prakso. Na vprašanje, ali so kaj denarja uporabili za prikazovanje nasprotij argumentov, je odgovoril, da ne ve. 

"Kot vodja projekta si težko predstavljam, da bi na eni strani zagovarjali projekt, na drugi strani pa ne," je ocenil vodja projekta drugega tira in državni sekretar Jure Leben.

Ali je sodelovanje vlade vplivalo na izid referenduma? "Morebiti je kaj vplivalo, a zagotovo ne bistveno," je odgovoril Cerar.

Čeprav je sodnik poročevalec Erik Kerševan na začetku naroka opozoril, da je predmet razsojanja zakonitost oziroma poštenost referenduma in ne smiselnost izgradnje, so v argumentih vabljeni kot pritožnik Vili Kovačič večkrat zašli.

Foto: Ministrstvo za infrastrukturo Maketa drugega tira

"Direkcija RS za infrastrukturo je danes obvestila Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK), naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete skladna s predpisi. Do ugotovitev AVK bo danes od izvajalca zahtevano, da umakne maketo in prekine vse aktivnosti v zvezi z njo," so sporočili z Direkcije RS za infrastrukturo.

barbara.erzen@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 37

  • 23:24 18. Marec 2018.

    prokleti drekači

  • 16:10 18. Marec 2018.

    In Vili kleči na stopnicah sodišča in prosi za odpuščanje vse, ki jih je zmerjal s krivosodjem. On je rojena ...

  • 16:06 18. Marec 2018.

    https://www.instagram.com/p/BgWNtw3BRwf/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.