Predavateljem že na repu

Foto: Žurnal24 Gregor Virant je prepričan, da je v Brezovarjem primeru šlo za navzkrižje intere
Predavanja. MJU: Zakonodaja je okej!
Oglej si celoten članek

Pravila. Zakonodaje, ki opredeljuje, kdaj inšpektorji lahko honorarno predavajo, ni treba spreminjati, menijo na ministrstvu za javno upravo (MJU). Kot je znano, je protikorupcijska komisija prejšnji teden ministra Ivana Svetlika pozvala, naj razreši glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja, ker da se je s tem, ko je honorarno služil s predavanji za zasebna podjetja, ki jih inšpektorat nadzira, znašel v navzkrižju interesov. Brezovar pa trdi, da so mu predavanja dovoljena.

Tako zakon o javnih uslužbencih kot zakon o inšpekcijskem nadzoru tematiko po besedah MJU dovolj dobro urejata, leta 2007 pa so objavili tudi navodila, kako javni uslužbenci smejo ravnati v takšnih primerih, da se ne bi pojavljalo navzkrižje interesov. “Zakon o javnih uslužbencih določa, da ne sme predavati med delovnim časom ter da ne sme delati ničesar, kar bi povzročilo navzkrižje interesov in vzbujalo dvom o njegovi nepristranskosti. Če inšpektor opravlja tako vrsto pedagoške dejavnosti, ki dejansko že meji na svetovanje, v branži, v kateri opravlja nadzor, je to navzkrižje interesov, zlasti če gre za glavnega inšpektorja,” zakonodajo pojasnjuje Gregor Virant (na fotografiji), leta 2007 šef MJU. O Brezovarjevem sklicevanju na koriščenje nadur pa pravi: “Nadure se znotraj delovnega časa koristijo izjemoma, pa še to bi mu moral šef odobriti.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.