Predlog o PCT v šolstvu, ravnatelji na nogah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kmalu se bo začelo novo šolsko leto, stroka pa ob tem predlaga uvedbo pogoja PCT tudi v srednjih šolah.
Oglej si celoten članek

Kmalu se bo začelo že tretje šolsko leto v epidemičnih razmerah, strategije še niso določene. Stroka predlaga uvedbo pogoja PCT tudi pri dijakih. Strokovna skupina je vladi namreč predlagala, da bi tudi v srednjih šolah za dijake veljal sistem PCT, je včeraj za TV Slovenija razložila vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Gre za drugačen predlog, kot je prejšnji teden poročal Žurnal24. Takrat so iz ministrstva za zdravje odgovorili, da "za opravljanje šolskih obveznosti pogoj PCT ne bo pogoj," a to naj ne bi veljalo za študente, ki tudi ne bodo imeli možnosti samotestiranja.

Medtem ko ministrstvo za šolstvo še ni podalo svojega mnenja o predlogu, nekateri ravnatelji srednjih šol že nasprotujejo. "Kdo bo to kontroliral, kdaj bo kontroliral, ob vstopu v šolo je nemogoče, da bomo mi imeli neke čuvaje, ki bodo gledali, ali oni imajo to potrdilo ali ne …" je dejala Nives Počkar, predsednica društva ravnateljev srednjih šol, in dodala, da bi lahko zaradi tega otroci ostajali doma.

Za osnovnošolce zadnjih treh razredov bi po predlogu veljalo, da se samotestirajo, testirati pa bi se morali tudi zaposleni na 48 ur. Marjan Gorjup, ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca ob tem izraža nejasnost, kdo bo testiranje organiziral in financiral, prav tako pa je pojasnil, da šola sama ne more poskrbeti za prezračevalne sisteme, saj šole nimajo prilivov finančnih sredstev za samoorganizacijo. Kot je še dejal, bodo še naprej odpirali okna.

Slovenija Odločitev sprejeta, PCT tudi v šolstvu, vendar ne za vse

Ravnatelji osnovnih in srednjih šol naj bi informacije o poteku šolanja prejeli zadnji teden v avgustu.

Precepljenost mladih je nizka

Delež cepljenih med mlado populacijo ostaja nizek. Z vsemi potrebnimi odmerki Pfizerja ali Moderne je bilo do zdaj v starostni skupini od 12. do 18. leta cepljenih nekaj manj kot 15 tisoč najstnikov. Pri otrocih po cepljenju za zdaj niso zaznali stranskih učinkov.

Pediatrinja Katarina Koražija Krajšek je pojasnila, da je v tej starostni skupini potek bolezni sicer blažji, a so bili primeri hujših potekov: "So imeli kompleksni vnetni sindrom in lahko je zadeva kar grda, tako da kakor koli, pametno bi bilo otroke zaščititi," je povedala.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 08:17 11. Avgust 2021.

    Nočem biti na račun Corone pameten ! Če so ta cepiva res na bazi dnk tehnologije, mi je popolnoma jasno, …

  • 14:18 10. Avgust 2021.

    https://dokumentarac.hr/wp-content/uploads/2021/08/DavidMartin.mp4

  • 14:00 10. Avgust 2021.

    kdor je predlagal tole naj se podpiše da odgovarja za posledice cepljanja...preprosto...dokler pa ni tega junaka, pa hvala lepa...raje otroka …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.