Predsednik republike pomilostil Bahtiarja Bajrovića

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Predsednik republike Borut Pahor se je kljub nasprotovanju ministra za pravosodje odločil za pomilostitev Bahtiarja Bajrovića.
Oglej si celoten članek

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je predsedniku republike Borutu Pahorju konec julija sporočil, da nasprotuje pomilostitvi Bahtiarja Bajrovića, a je ta kljub temu podpisal ukaz o pomilostitvi. Bajroviću pa so tako predčasno izbrisali pogojno obsodbo za kaznivo dejanje storjeno v zvezi s poslovnimi listinami gospodarske družbe Sportina Bled. Bajrović je kaznivo dejanje priznal, zaradi česar je bil obsojen tudi na milejšo kazen.

Predsednik prepričan, da je sankcija že v celoti izpolnila svoj kaznovalni namen

V Uradu predsednika republike se pred očitki, da pomilostitev ni bila upravičena branijo z navedbami, da so pomilostitev Pahorju predlagali tudi na specializiranem državnem tožilstvu, okrožnem sodišču v Ljubljani ter komisiji za pomilostitve.

Pri obrazložitvi pomilostitve se v uradu predsednika, kjer so prepričani, da je sankcija že v celoti izpolnila svoj kaznovalni namen, sklicujejo tudi na besede tožilca Jožeta Kozine, "da je šlo pri obsojencu za enkraten spodrsljaj, ki ga je iskreno obžaloval, krivdo za dejanje je tudi priznal, pri tem pa je kazensko sankcijo, glede katere je tožilstvo prepričano, da je že doslej v celoti izpolnila svoj namen, obsojenec sprejel pokončno".

Prav nasproto pa je Pahorju že 30. julija pojasnil minister Klemenčič, ki je nasprotoval, da bi ugodili Bajrovićevem predlogu o pomilostitvi, saj je ta prošnjo za pomilostitev vložil zaradi finančnega prestrukturiranja podjetja, kjer je storil kazivo dejanje. Prav tako pa naj bi bila kazniva dejanje s področja gospodarske kriminalitete prav prioriteta politike pregona kaznivih dejanj in zato obravnavana še toliko strožje.

V tem primeru pa je ukaz predsednika Bajroviću izbrisal obsodbo iz kazenske evidence pred zakonsko določeno rehabilitacijo, ki bi se sicer zgodila aprila 2016.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 08:41 24. September 2015.

    Pahorček populist bi lhko vedel, da kriminalci (tudi če gospodarski) sodijo v zapor! Zlasti v tem času!

  • mph
    18:28 23. September 2015.

    Ma nihče temu sluzavcu ne seže niti do gležnjev.

  • 16:56 23. September 2015.

    Je že dobil kaj za to!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.