Predsednik Türk še ne špara

Foto: Žurnal24
Kljub gospodarski krizi slovenski predsednik Danilo Türk ne varčuje. Njegova septembrska pot z delegacijo na zasedanje Generalne skupščine OZN je tako stala več kot 41 tisoč evrov.
Oglej si celoten članek

Več kot 41 tisoč evrov plus stroški letalske vozovnice redne letalske linije München–New York za šest ljudi je davkoplačevalce stala septembrska pot predsednika republike Danila Türka na jesensko zasedanje Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New York. Medtem ko so jesenski čas zaznamovale grožnje z recesijo in zategovanje pasov, predsednik še vedno potuje, kot so potovali vsi dosedanji predsedniki, čeprav v časih, ko finančne krize ni bilo. Tako kot njegovi predhodniki je tudi Türk z delegacijo med obiskom od 21. do 27. septembra bival v hotelu Waldorf Astoria Towers. Tomo Juvan, v predsednikovem kabinetu pristojen za odnose z javnostmi, nam je pojasnil, da je bila slovenska delegacija pravzaprav najmanjša možna, ob predsedniku so se potovanja udeležili še predsednikova soproga, šefinja kabineta, svetovalec za diplomatska vprašanja, predstavnica protokola v uradu in predstavnik službe za odnose z javnostmi. Stroški, ki vključujejo hotelske storitve za vso delegacijo, so po podatkih predsednikovega kabineta nanesli 34.516,67 dolarja (po sredinem menjalnem tečaju NLB bi bil to strošek 27.186 evrov).

 

Türk vs. Drnovšek

2008. V letošnjem letu je Urad predsednika Republike Slovenije v prvih enajstih mesecih letos, do 10.11., porabil 3.294.515 evrov.

2006. Poraba Urada predsednika Republike Slovenije Janeza Drnovška je v celotnem letu 2006, ko mu je vlada zaradi visoke porabe proračun omejila, znašala 3.658.592 evrov.

Kaj so za to dobili?
Juvan pojasnjuje, da stroški prenočitev znašajo 30.975,00 dolarja oziroma 24.397 evrov (predstavnica protokola je zaradi predhodnice opravila tri prenočitve več kot drugi). K temu je treba prišteti še 2.845,86 dolarja oziroma 2.241,54 evra za stroške hrane in pijače, vključno z zajtrki, ki niso všteti v ceno prenočitve. In dodati še stroške interneta in telefona, ki so nanesli 695,81 dolarja oziroma 548 evrov.

Posebno letalo

Tudi stroški prevoza niso ravno skromni. Iz Evrope je predsednik sicer poletel z redno letalsko linijo, pri čemer je jasno, da ne leti v najcenejšem, ekonomskem razredu. Je pa kar 14 tisoč evrov, kot je pred dnevi poročal tednik Mladina, davkoplačevalce stal predsednikov let do Münchna in nazaj. Za redno linijo bi odšteli polovico manj. Delegacija je namreč letela s posebnim najetim letalom, menda zaradi neusklajenosti voznih redov, ki bi predsednika z delegacijo silili v čakanje na letališču.

Razpis padel v vodo

Najem posebnega letala za potovanje po Evropi se tokrat ni zgodil prvič. Spomladi smo poročali o 30 tisoč evrih za predsednikov polet v Bratislavo. Predsedniški urad pa očitno nima sreče z razpisi za polete, ki bi omogočili cenejše potovanje predsednika. Maja objavljeni razpis je namreč propadel. Odgovora, čemu, nam ni uspelo dobiti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.