Janša o tem, ali bo prihodnji teden možno odpreti šole za prvo triado

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Janez Janša na sestanku s šolniki: "Šole bi lahko odpirali tudi po regijah, čeprav obstajajo pravni pomisleki."
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Janez Janša se je ob 11. uri sestal s predstavniki šolstva, številnimi ravnatelji, na sestanku je bila prisotna tudi ministrica za šolstvo Simona Kustec ter predstavniki Zavoda za šolstvo.

O odpiranju šol za bo na jutrišnji seji odločala vlada, predvideno je bilo, da se v šolo prihodnji teden vrnejo učenci prve triade. "Zelo malo verjetno je, da se bodo šole odprle 11., v najboljšem primeru se bo takrat začelo testiranje," je ob koncu posveta dejal predsednik vlade Janša. Kot je znano, se epidemiološka situacija, ki je ključen kriterij odpiranja šol, spet poslabšuje. 

Krek o epidemioloških podatkih: Žalostna zgodba

"3354 potrjenih primerov je ena največjih številk okužb, kar smo jih kdaj dosegli. Situacija se poslabšujec, ne izboljšuje,"  je na posvetu ocenil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. "Do božiča se je krivulja umrlih spuščala, zdaj gre spet gor, to je žalostna zgodba."

"Na Evropskem vrhu decembra je Evropa skupaj ocenila, da nekatera sproščanja zaradi psiholoških posledic naredijo manj škode, kot pa če tega ne bi naredili. In temu smo sledili, smo se pa zavedali, da bo račun prišel in prihaja," o porastu števila okuženih pravi Janez Janša. 

"V kolikor bomo šli v odpiranje šol, bo režim najbolj strog" 

"Ko se odločamo za šolo odpreti ali ne odpreti, moramo imeti pred očmi, kar je zunaj," pravi Krek. "Ravno zaradi situacije, kakršna je, je možnost, da vdre virus v šolo, večja. Treba je vedeti: v kolikor bomo šli v odpiranje šol, bo režim najbolj strog. Z našega javnozdravstvenega vidika je smiselno, da šolo pustimo zaprto. Dejstvo je, da imamo slabo epidemiološko situacijo, imamo pa otroke, ki želijo v šolo, starše in učitelje, ki želijo v šolo," pravi Krek. 

Krek opozarja na okužbe med učitelji, ki se jih lahko šole izognejo le, če tveganje zmanjšajo na minimum. "To pomeni maske, zračenje vsaj 10 minut na uro, manjše razrede, vzpostavljanje varnih mehurčkov, nedruženje v zbornici," pravi Krek. "Upoštevati bi bilo treba vrsto ukrepov, da virus ne bo zaprl šol."

Krek: "Da otroci niso kužni, je fama"

"Velikokrat se govori, da otroci niso kužni, da otroci ne prenašajo virusa. Vsi, ki so bolni, trosijo virus, otroci in odrasli, tega se moramo zavedati," pravi Krek, ki upanje za zmanjšanje virusa seveda polaga v cepivo. "Upamo, da bomo čim prej pocepili tudi učiteljski kader, da bi vas zaščitili." Predlaga tudi periodično testiranje učiteljev s katerim bi izločali pozitivne in locirali predvsem tiste, ki nimajo nobenih znakov, so pa prenašalci. 

"Podatki kažejo, da so šole pri nas, bolj kot kje drugje, generator okužb. Na srednjih šolah je bilo sicer med zaposlenimi manj okkužb kot v osnovnih in v vrtcih," pravi vodja strokovne skupine za covid Bojana Beović. 

"Imam dva šoloobvezna otroka, žena dela v zdravstvu, vsak teden se moramo organizirati, da lahko oba hodiva v službo, otroka pa sta na šolanju na daljavo, jaz vem, kako to zgleda," o težavah šolanja na daljavo pravi Janša.

Janša: Odpiranje šol bi bilo preveč tvegano, so pa vmesne variante

"Šolstvo je pri sproščanju prioriteta, vendar nič ne bomo dosegli, če vse odpremo in smo zaprti potem do aprila. Po prognozah evropskih inštitutov bo cepljenje na razvoj epidemije začelo vplivati tako, da se bo lahko začelo opuščati ukrepe šele aprila," pravi Janša.

"Tveganje sproščanja nekaterih zapor, ki omogočajo stotisoče novih stikov na dan, med katerimi je po statistiki gotovo na stotine rizičnih, je veliko," pravi predsednik vlade. "Če gremo v to veliko tveganje z začetkom odprtja šol, kar mnogi med vami  pričakujete, potem je zelo gotova posledica to, da bomo imeli šolo na daljavo do aprila ali maja," ocenjuje Janša. "Mislim, da si tega ne želimo, premagajmo ta val, ki prihaja po praznikih, skupaj, da nekje v februarju preidemo na oranžno fazo in začnemo s sproščanjem, kot je predvideno. Vse ostalo je preveliko tveganje, so pa možne vmesne variante," pravi Janša. Gre za izvajanja pouka, kot ga izvajajo v nekaterih drugih evropskih državah, ko v šolo prihaja le del učencev ali ko pouk v šolah izvajajo le polovični čas. 

Janša šolnikom: Potrebni bodo skupni napori, testiranje je smiselno

"To pa ni v rokah vlade, je v rokah vas, da ocenite, kdaj se to da,"  šolnike poziva Janša. Dodaten ukrep za manjše tveganje bi bilo hitro testiranje, ki se je po Evropi že izkazalo za učinkovito. 
Janša dodaja, da bodo odpiranja vrtcev omogočili glede na regijsko epidemiološko situacijo. Ocenjuje tudi, da bi bilo v Sloveniji možno glede na situacijo z okužbami po regijah odpirati tudi šole, čeprav glede tega obstajajo formalni pomisleki, vendar pa marsikje v Evropi pouk v določenih regijah poteka v šolah. "Šole niso zaprte, šole delujejo s poukom na daljavo in bi se dalo s kakšnim tednom več junija izenačiti, da bi imeli učenci in dijaki enake pogoje," pravi Janša. 
"Menim, da je velika večina šolskega sistem sposobna preiti vsaj na delno izvajanje pouka - v primeru, da pridemo do oranžne faze," pravi Janša. "Če pa zdaj odpremo šole, bodo v dveh tednih okužbe in bomo tvegali naslednje mesece, ko bi šole bile lahko odprte," dodaja. 

Pečan: Sistem "znajdi se sam" ni primeren

Predstavnik ravnateljev Gregor Pečan pa je dejal, da si želi, da bi imeli takšne sestanke bolj pogosto. Po njegovem mnenju je vlada preveč delovala po sistemu "znajdi se sam". "Zelo težko gre na takšen način, ker je število vseh deležnikov, ki vstopajo v šolski prostor, preveliko. V ponedeljek so se v tem sistemu "znajdi se" znašli učitelji, učenci in ravnatelji šol in zavodov za učence s prilagojenim programom, zato so se morali sami povezati z lokalnimi zdravstvenimi domovi," je spomnil in dodal, da so pred zdravstvenimi domovi zato nastajale dolge vrste učiteljev, ki so čakali na odvzem brisa. 

Opozoril je, da to možnost okužbe le še povečuje. "A pri njih je vseeno šlo, ker jih ni bilo tako veliko. Naslednji ponedeljek in torek bi to število naraslo na 15, 20 tisoč," je dejal. Prepričan je, da zato na tak način ne bo šlo, nujno je, da dobijo konkretne razporede in načrte ter da pride do skupnega dogovora. 

Opomnil je še, da so nekateri pogoji, kot jih od njih zahteva vlada, zelo velika ovira pri izvajanju dela. Že učilnice po državi so večinoma premajhne, da bi lahko vzdrževali potrebno razdaljo med učenci - kot je povedal, je pri standardnih učilnicah za zagotovitev 1,5 metra varnostne razdalje možno posesti le 17 učencev. Za zmanjšanje skupin pa bi potrebovali več kadrov, ki jih v tem trenutku nimajo na voljo. 

Predstavnika ravnateljav za model C: v šolo naj hodi polovica dijakov

Pečan se zavzema, da bi šole odprli po C modelu, zagotovili dodatne kadre in prilagodili predmetnik. Za šolanje po modelu C se je zavzela tudi predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani al Mansour, saj da "pri poklicnem izobraževanju vidimo v tem nek smisel", prav tako je podprla testiranje s hitrimi testi, ki bi ga lahko po njenih besedah študentje medicine izvajali po šolah. 

Niso vsi starši za odpiranje šol pod danimi pogoji

Janša pa je opozoril, da se tudi mnenja staršev glede vračanja otrok v šole delijo. "Nekateri starši si želijo, da se otroci čim prej vrnejo v šole, drugi pa se bojijo okužb, da bi se tudi sami okužili, da bo zaradi tega umrla njihova stara mama in podobno," je pojasnil in dodal, da že nekaj časa prejema e-sporočila z zelo nasprotujočimi si prošnjami in pozivi.

Obžaloval je tudi, da morajo šolniki in starši iz tedna v teden čakati na formalno odločitev. Krivdo za čakanje je pripisal odločitvi Ustavnega sodišča, "ki je reklo, da je treba vsak teden odloke na novo sprejemati oziroma jih podaljšati".  

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 13:59 7. Januar 2021.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na uro 0d doma. zaslužim 25 …

  • 21:01 6. Januar 2021.

    Kaj še vedno ta zapornik vodi državo?

  • 20:31 6. Januar 2021.

    Živijo budale od človeka otroci in učitelji so krivi za korono nimate pojma odpreti šole za vse in vrtce samo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.