Pregled nad čakanjem

Foto: Žurnal24 Socialna delavka mora zdaj poklicati deset ali 12 ljudi, preden eden reče, da bi
Domovi za starejše. Čez en mesec nov sistem evidentiranja čakalnih vrst.
Oglej si celoten članek

Vrste. Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS) je z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) že podpisala pogodbo o financiranju novega sistema za evidentiranje čakalnih vrst v domovih za starejše. Koliko denarja od 96 tisoč evrov, ki so jih letos dobili za svoje programe od države, bo namenjenih novemu sistemu, SSZS ni želela povedati, ker ponudnika aplikacije še išče z javnim razpisom.

Primerjava.
Vlog za pol manj.

Domovi za starejše. V bazi čakajočih na dom za starejše sicer ni podvojenih vlog, so pa vloge na časovno zalogo, ki ne odražajo dejanskih trenutnih potreb. Vrtci. Po podatkih oddelka za predšolsko vzgojo na Mestni občini Ljubljana se je število otrok, vpisanih v vrtce, odkar so uvedli centralni sistem vpisa, prepolovilo. Še lani so starši oddali 9.486 vlog, za šolsko leto 2010/11 pa je bilo teh le še 4.801.

Tehnično bo zadeva organizirana tako, da bo ažurnejša. Aplikacija bo omogočala hitrejše osvežitve in natančnejši pregled tega, kje so na voljo mesta in ali gre za eno- ali dvoposteljne sobe,” pojasnjuje Davor Dominkuš z MDDSZ. “Želeli bi namreč, da ljudje, ki se prijavljajo v dom, realno načrtujejo termin sprejema. Če bi si nekdo rad le zagotovil mesto v neki nedoločeni prihodnosti, naj to v vlogi tudi zelo jasno pove. Tako bomo imeli pregleden sistem ter bomo vedeli, s koliko vlogami računati in kdaj v domu namestiti človeka,” poudarja Dominkuš.

Če vprašaš uporabnika, bo vsak napisal, da bi bil rad sprejet danes, a ko ga socialna delavka pokliče, da imajo danes prosto posteljo, pravi, da danes pa še ne bi,” zdajšnjo težavo s sistemom opisuje Boris Koprivnikar z SSZS.

30 odstotkov mest se vsako leto sprosti v domovih za upokojence.

 


V evidenco čakajočih je trenutno prijavljenih 17.663 starostnikov, po njegovem mnenju pa jih je med njimi le od približno 10 do 15 odstotkov takih, ki bi dejansko želeli priti v dom takoj. “Pa še ti so v glavnem iz osrednje Slovenije, deloma Gorenjske in Primorske,” ocenjuje.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.