“Preglejte svoj gozd”

Foto: Žurnal24 Po novembrskem snegu so v nižinah polomljeni mlajši sestoji iglavcev in vrhovi d
Lubadar. Nujna sanacija polomljenih gozdov. Odziv lastnikov prepočasen.
Oglej si celoten članek

 

Čimprejšnja sanacija
Poziv. Zavod za gozdove Bled lastnike gozdov poziva, naj čim prej pregledajo svoje gozdove. Ob najdbi poškodovanega drevja naj pokličejo pristojnega gozdarja in takoj začnejo sanacijo. Kontakti so na spletnih straneh Zgs.gov.si.

Gozdovi. “Zaradi nevarnosti nove namnožitve lubadarja in zaradi za delo v nižinskih gozdovih ugodnih vremenskih razmer lastnike gozdov pozivamo, naj jih čim prej pregledajo, tam do 800 metrov nadmorske višine,” je včeraj sporočil Andrej Avsenek z blejske enote zavoda za gozdove.

Novembrski sneg je v nižinskih gozdovih povzročil obsežne poškodbe, je pojasnil Avsenek, poškodovana drevesa so razpršena po širšem območju gozdov Radovljiške in Blejske ravnine ter vznožju okoliških gora. Polomljeni so vrhovi posameznih dreves ali šopi mlajših sestojev iglavcev.

Izgovorov ni več
Pri nekaterih lastnikih gozdov smo izvedeli, da računajo na obvestila o škodi od revirskih gozdarjev, drugi pa so dejali, da oglede načrtujejo v prihodnjih dneh, saj vreme do zdaj ni bilo primerno.

Če ne bomo pregledali vseh gozdov, bo napad lubadarja dobil še večjo razsežnost, saj so razmere zanj v nižinah precej ugodnejše.
Andrej Avsenek

Avsenek pravi, da z odzivom lastnikov niso zadovoljni: "Čakajo na odločbe gozdarjev, škoda pa je zelo razpršena, zato so pregledi revirskih gozdarjev počasni.

Idealni čas za pregled
Razmere so idealne za delo, v nižinah ni klopov, tla pa so pomrznjena in omogočajo delo tudi na slabših vlakah, še pravi Avsenek. “Kljub temu pa pri delu v gozdu ne pozabite na lastno varnost,” je sklenil.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.