Posebna kolona na meji s Hrvaško?

Foto: STA/Nebojša Tejić
Foto: STA/Nebojša Tejić
Kacin je namignil, kako bomo lahko v prihodnje prehajali mejo s Hrvaško in kdo vse bo prejel vavčerje za turistične nastanitve.
Oglej si celoten članek

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci dejal, da bo predstavnica sektorja mejne policije, Melita Močnik, kmalu predstavila način vnašanja podatkov v sistem prek spleta, z namenom olajšanja prehajanja meje s Hrvaško. "Morda se bo pojavila posebna kolona za tiste, ki so to uredili prek spleta," je namignil. 

Ob konca tega tedna naj bi fomalno parafirali protokol o prehajanju meje med Slovenijo in Hrvaško. "Ljudje, ki prehajajo hrvaško mejo, se na prehodu zadržijo dalj časa, saj hrvaška policija zbira podatke o tem, kje se bodo gostje zadrževali, da bi jih v primeru izbruha virusa lažje obvestili," je pojasnil Kacin.

V tej luči pripravljajo sistem, s katerim bi tisti, ki večkrat prehajajo mejo (recimo lastniki nepremičnin in plovil) lahko lažje prešli mejo. Tako bi bil njihov naslov in številka že v sistemu, na meji bi jih le preverili, prehod pa bi potekal hitreje. Madžari, Čehi, Slovaki praviloma na Hrvaško vstopajo preko Slovenije, zato bi znala nastajati gneča. Poleg tega je Kacin obljubil, da bodo kmalu na seznam držav, katerih meje lahko prehajamo, vključili tudi ostale sosednje države. 

Zastoji Kolone kot na vrhuncu sezone

Za zdaj si bo po Kacinovih besedah treba pomagati z bilateralnimi dogovori, najprej se bodo slovenski uradniki dogovorili z Madžarsko in Avstrijo. Kmalu naj bi se srečala avstrijski in slovenski minister za notranje zadeve. Pogovorila se bosta o možnem protokolu za prehajanje slovensko-avstrijske meje. Zaenkrat v Avstriji velja tedenska karantena za vse, ki se vračajo iz Slovenije.

Turistični boni za vse državljane?

Kdo bo torej dobil bone oz. vavčerje za turistične nastanitve in v kakšni vrednosti? Višji znesek bodo po Kacinovih trditvah prejeli vsi tisti, ki bodo letos dopolnili 18 let (torej namesto 50 evrov bodo prejeli 200 evrov). "Tudi, če bodo 18 let dopolnili šele novembra, bodo lahko znesek 200 evrov porabili že poleti," je načrte vlade povzel Kacin. Vavčer za 50 evrov pa bodo prejeli tudi vsi otroci, ki bodo rojeni v obdobju od 1. junija do 31. decembra, je dejal Kacin.

Ni pa še jasno, ali bodo boni vezani na državljanstvo, ali na prebivališče. "Če ima oseba stalno prebivališče v Sloveniji, začasno pa v drugi državi, bo bon najbrž vseeno prejela," je še dodal.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 16:46 21. Maj 2020.

    posebna kolona .. lol, kot da ima Dragonja 8 kolon, da bojo eno odstopili .. dej nehite no

  • 15:32 21. Maj 2020.

    Kurc gleda Hrvate. Nameasto, da bi ročno potegnali in zahtevali implementacijo arbitraže....imamo mi posrance v vladi, a prej smo jih …

  • 13:12 21. Maj 2020.

    A to bo 5-ta kolona ali kako....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.