Prehod vzel novi krvni davek

Foto: Žurnal24 cirkovce
V trčenju tovornega vlaka in osebnega vozila v nedeljo dopoldan na zloglasnem prehodu v Cirkovcih pri Ptuju so umrli trije ljudje, med njimi štiriletna deklica. Neupoštevanje zapornic je bilo usodno tudi za starejšega Ljubljančana.
Oglej si celoten članek

Nesreča se je zgodila, ko je 34-letni voznik vozila clio zapeljal čez nezavarovano križišče ceste in železnice ravno v trenutku, ko je pripeljal vlak. V silovitem trčenju so tri potnice, poleg deklice še 58- in 68-letni ženski, na kraju nesreče umrle, voznik pa je bil hudo ranjen prepeljan v bolnišnico. V bolnišnico je bil v šoku prepeljan tudi strojevodja, ki je z zvočnimi in svetlobnimi signali voznika zaman opozarjal na nevarnost trčenja. Preiskava je pokazala, da je vlak vozil z manjšo hitrostjo od dovoljene na tem odseku.

Letos je na tem železniškem prehodu umrlo že pet ljudi, v minulih šestih letih pa že enajst. Občani Cirkovc od države že dolgo časa zaman zahtevajo, naj mejni prehod zavaruje z zapornicami. Po obljubah države naj bi zapornice na prehodu stale že do začetka letošnjega avgusta, vendar se je zapletlo z izvajalcem del. Ogorčeni krajani so že napovedali, da bodo zavarovanje prehoda dosegli z vsemi sredstvi, če bo treba tudi z njegovo blokado.

Bajc zahteva odgovore, če ne bo sklical izredno sejo

Predsednik parlamentarnega odbora za promet Josip Bajc je povedal, da bo od ministrstva za promet, direktorata za železnice in agencije za železniški promet zahteval popolne odgovore o tem, zakaj sklep odbora za promet v zvezi z ureditvijo železniškega prehoda v Cirkovcah ni bil udejanjen. Zagotovili so namreč, da naj bi se to zgodilo do 4. avgusta, morda s kakšnim dnem zamude. Bajca zanima tudi, kaj bodo storili, da se podoben dogodek ne bo več zgodil. Če z odgovori ne bo zadovoljen, pa bo verjetno sklical izredno sejo odbora za promet. 

Kljub spuščenim zapornicam čez tire


Zgodi pa se tudi, da ljudje zapornic ne upoštevajo, čeprav zakon o varnosti v železniškem prometu jasno določa, da ima na križanjih ceste in železnice vlak vedno prednost, Andrejev križ pa ima enako vlogo kot znak stop na cesti. Tako je v nedeljo okoli 5. ure zjutraj tovorni vlak na železniškem prehodu na Viški cesti v Ljubljani do smrti povozil 66-letnega Ljubljančana, ki je kljub spušenim zapornicam stopil na prehod.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.