Preiskava zaradi kršitve pravic delavcev

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zvezda. Tožilstvo sumi, da so bili v nekdanjem kranjskem tekstilnem podjetju s kaznivimi dejanji oškodovani upniki.
Oglej si celoten članek

Kranj. Nekdanji lastnik propadle Zvezde Dušan Dolamič se bo moral zagovarjati zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev. Na Okrajnem sodišču v Kranju se bo namreč v petek  začel kazenskopreiskovalni postopek, pod drobnogledom bo tudi nekdanja predsednica upravnega odbora Zvezde Nevena Gorjup Brejc.

Dolžni delavcem

Na podlagi zaslišanj se bo tožilstvo odločilo, ali bo nadaljevalo postopek v tej zadevi. Janez Podgorelec, nekdanji sindikalist v Zvezdi, je prepričan, da so se kršitve temeljnih pravic delavcev pojavile. “Podjetje nam je dolžno skoraj šest plač, regres in pol, kompletne odpravnine, malice in prevoz na delo,” je našteval in dodal, da so delavci od leta 2009, ko so se začele zamude z izplačili plač, pa do stečaja podjetja leta 2010 preživljali pravo kalvarijo, zaradi česar je na različne inšpekcije naslovil več prijav. V petek bo zaslišan kot priča. “Imam kar precej dokumentacije. Tiho nisem bil nikoli in tudi na sodišču ne bom,” je bil odločen.

Zaradi oškodovanja Zvezde za več kot pet milijonov evrov so gorenjski kriminalisti sicer že jeseni podali kazensko ovadbo zoper 55-letnega Ljubljančana. Neuradno je šlo prav za Dolamiča. Okrožno državno tožilstvo v Kranju je v primeru Zvezde konec aprila vložilo zahtevo za preiskavo zaradi utemeljenega suma več kaznivih dejanj, je povedala vodja tožilstva Irena Kuzma. Med drugim gre za oškodovanje upnikov, zlorabo položaja, poneverbe in neupravičeno uporabo tujega 
premoženja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.