Prej nabito polni, danes nenavaden mir

Foto: Profimedia bencinska črpalka, gorivo
Domačini so si priborili svoje polnilno mesto ... Gre za neuradno rešitev.
Oglej si celoten članek

Pred zaprtjem meja so bili bencinski servisi ob meji z Italijo nabito polni, saj so želeli Italijani izkoristiti zadnje dni za cenejše točenje goriva in nakup tobačnih izdelkov. Tako je bil danes na teh istih servisih nenavaden mir.

Bencinske črpalke brez dolgih vrst so domačini ob meji z Italijo doživeli že v spomladanskem času, ko je slovenska vlada prvič zaprla mejo. Sicer so obmejni bencinski servisi ves čas polni Italijanov, kar zaradi dolgega čakanja ujezi domačine. Prav zato so se na eni od bencinskih črpalk v Goriških Brdih domislili preproste rešitve, ki je sicer "neuradna" a učinkovita ... 

Polnilno mesto rezervirano za domačine

"V OMV Slovenija na bencinskih servisih ob meji z Italijo na dnevni ravni beležimo relativno velik obisk italijanskih gostov," so nam še pred zaprtjem meja zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa dejali v družbi OMV Slovenija. Pojasnili so nam tudi, da italijanski gostje, kot tudi vsi ostali, na bencinskih servisih nimajo nobenih omejitev glede količine točenja goriva ali katerihkoli drugih vrst nakupov. 

Konkretnih številk in odstotkov o obisku bencinskih servisov ter njihovem poslovanju zaradi spoštovanja korporativne politike poslovanja pri OMV Slovenija niso komentirali.

Foto: TIC Brda Goriška Brda "Odstotek italijanskih strank se razlikuje od prodajnega mesta do prodajnega mesta. Ponekod je ta okrog 50-odstoten, spet drugje jih je več kot 90 odstotkov," pa so nam za obmejne bencinske črpalke pojasnili pri podjetju Petrol. Tudi tu zatrjujejo, da kakšnih posebnih omejitev za italijanske stranke ne poznajo. Dodajajo, da je promet na obmejnih prodajnih mestih dober, vendar bistveno ne odstopa od povprečja. 

S to ugotovitvijo se ne strinjajo domačini v Goriških Brdih, kjer so bile pred zaprtjem meje dolge vrste čakajočih vozil del vsakdana. Prav zato so se na eni od tamkajšnjih bencinskih črpalk tiho dogovorili, da bo eno od polnilnih mest rezervirano za domačine.

"Svoje polnilno mesto imamo domačini že odkar pomnim. Res je, da so imeli zaradi tega na črpalki vmes nekaj težav, zato so naredili prav posebno polnilno mesto za domačine, ki je malce odmaknjeno in nima niti strehe," nam je povedal domačin (ime je znano uredništvu). Pojasnjuje, da je bilo polnilno mesto nekaj časa celo zaprto in so zaporo obvozili le domačini. Tako so se postopoma navadili tudi Italijani in še danes puščajo polnilno mesto domačinom. V Petrolu so nam sicer na vprašanja o posebnem polnilnem mestu za domačine odgovorili, da "posebnih rešitev, kot je opisana, uradno niso uvedli nikjer."

Da so tam sicer res dolge vrste vozil priča dejstvo, da so morali pri enem od bencinskih servisov obrniti smer vožnje: "Pred leti smo na prodajnem mestu Štaloni obrnili smer vožnje, ker so čakajoča vozila ovirala promet na cesti mimo prodajnega mesta."

Ne le gorivo, tudi tobak

Prebivalci obmejnega pasu dežele Furlanije - Julijske krajine imajo sicer že več kot dvajset let kartico za deželni prispevek za nakup goriva, zato bencin in dizel točijo po močno znižani ceni. Kartico imajo prav zaradi tega, ker so v Sloveniji cene bencina občutno nižje kot v Italiji.  Cena se za imetnike kartice ves čas prilagaja cenam v Sloveniji, tako se je cena bencina septembra za imetnike kartic v Italiji iz 1,349 evra spustila na 1,059 evra, cena dizla pa se je iz 1,249 evra spustila na 1,049 evra.

Kljub temu je na obmejnih bencinskih črpalkah ob odprtih mejah polno Italijanov, saj prihajajo k nam tudi po cenejše tobačne izdelke.  

O izjemah za prehajanje meje z Italijo, lahko več preberete v spodnjem prispevku.

Covid-19 Italijanski mediji kritično o odločitvi slovenske vlade

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.