Prekinitev zbiranja podpisov že ta teden?

Foto: Anže Petkovšek podpisi Foto: Anže Petkovšek podpisi Foto: Anže Petkovšek podpisi Foto: Anže Petkovšek podpisi
ZL, SD, Desus in ZaAB menijo, da je referendum nedopusten. V Koaliciji "Za otroke gre!" v primeru ustavitve zbiranja podpisov napovedali ustavno pritožbo.
Oglej si celoten članek

Združena levica, Desus, SD in ZaAB so v parlamentarno proceduro vložile sklep o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o družinskih razmerjih, ki odpravlja diskriminacijo istospolnih parov. Kot je znano, je koalicija "Za otroke gre!" danes začela zbirati 40 tisoč podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma.

Omenjene stranke so v proceduro hkrati vložile zahtevo za sklic izredne seje na kateri bi o sklepu glede nedopustnosti referenduma glasovali. "Tako bi preprečili referendum na katerim bi večina odločala o pravicah manjšine," pravi Matej T. Vatovec iz ZL, prvopodpisani pod zahtevo.

"S spremembo 90. člena ustave referendumi o človekovih pravicah v Sloveniji niso dovoljeni, državni zbor pa je postal tisti, ki mora poskrbeti, da ne pride do referenduma o zakonu s katerim se odpravlja neustavnost človekovih pravic," pravi Vatovec.

Odločanje o človekovih pravicah istospolnih, kot jim jih daje novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je tako nedopustno, saj gre v primeru te novele za odpravo obstoječe sistemske diskriminacije.

Ljudstvo ni nad ustavo

"Zavedamo se, da je referendum zelo pomemben inštitut neposredne demokracije, saj je to edini inštitut na podlagi katerega je ljudstvo nad voljo zakonodajalca, vendar ljudstvo, ki mu ustava podeljuje oblast, ne more biti nad ustavo samo," so povedali na skupni novinarski konferenci SD, Desus, ZaAB in ZL.

Kot pojasnjuje, so poslanci zahtevo vložili že na  prvi dan zbiranja podpisov za pobudo za razpis referenduma, ker je tudi prvi zakonsko možni dan, ko lahko zahtevo vložijo. Želijo, da bi državni zbor o zahtevi odločal čim prej, "saj ne želijo po nepotrebnem obremenjevati pobudnikov referenduma in upravnih enot".

"Za koalicijo "Za otroke gre!" stojijo RKC, Desus in NSi"

Poslanci so obsodili tudi sovražni govor in širjenje neresnic koalicije "Za otroke gre!" za katero po njihovem mnenju stojijo RKC, SDS in NSi. "Vsi argumenti so neresnični in namenjeni širjenju strahu," pravi Vatovec.

Izredna seja na kateri naj bi poslanci odločali o nedopustnosti referenduma, naj bi bila že ta teden, za potrditev sklepa s katerim bi ustavili zbiranje podpisov pa mora glasovati večina poslancev, kar pomeni, da so potrebni tudi glasovi SMC, ki ima 36 poslanskih sedežev.

"Nerazumljivo je, da tukaj z nami ni predstavnikov SMC, ki se predstavljajo kot branik pravne države in načelnosti, ampak očitno je teptanje pravic manšine tisto, kar razumejo kot etično in moralno," pravi Vatovec.

Ključno, kako bodo glasovali v SMC

Iz SMC, kjer pobude ZL niso podprli, ker "SMC spoštuje ustavno pravico do referenduma", še niso sporočili, kako bodo glasovali. Na svoji spletni strani pa so zapisali:"PS SMC pa bo vsekakor proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice posameznikov ali različnih družbenih manjšin. Zato namerava PS SMC v prihodnjih dneh vsekakor predlagati oziroma podpreti odločitev, da DZ sprejme sklep, da se takšen referendum sploh ne dopusti. Predlagatelju referenduma pa v taksnem primeru seveda se vedno ostane pot do Ustavnega sodišča, ki je v takšnih primerih pristojno za dokončno odločitev."

Primc: Pripravili bomo ustavno pritožbo

Eden od vodij koalicije "Za otroke gre!" Aleš Primc je danes pojasnil, da se bo zbiranje podpisov v primeru, da DZ ne dopusti referenduma, zbiranje podpisov ustavilo naslednji dan. "V tem primeru bomo mi takoj pristopili k pripravi ustavne pritožbe, v kateri bomo dokazali, da gre za protiustavno odločitev DZ," je opozoril.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 49

  • 06:29 24. Marec 2015.

    Runkl

  • 04:48 24. Marec 2015.

    Zanimivo, kako nekateri pojmujejo demokracijo - pač po trenutni potrebi! Vprašamo pa se lahko, ali je resično demokracija vsiljevanje svoje …

  • 23:46 23. Marec 2015.

    Vi se ukvarjate s podpisi, EU in Yenkiji kako bi pod mizo spravili v življenje sporazum TISA. In le-ta nam …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.