Prekrškarji še strožje kaznovani

Foto: Žurnal24 Prometne kazni
Nova prometna zakonodaja bo od petka dalje precej strožja, kazni za najhujše prekrške pa občutno višje. Za vožnjo v nasprotni smeri in pobeg s kraja nesreče takojšnji odvzem vozniškega dovoljenja.
Oglej si celoten članek

S spremenjeno prometno zakonodajo, to je zakona o pravilih cestnega prometa in zakona o voznikih,  želijo pristojni predvsem povečati varnost v prometu in zmanjšati število umrlih na slovenskih cestah.

Med najhujše kršitve pravil cestnega prometa, za katere vam grozi takojšen odvzem vozniškega izpita, spadajo vožnja v nasprotni smeri, prekoračitev hitrosti v območju za pešce za več kot 30 km/h, prekoračitev hitrosti v naselju za 50 km/h, alkoholiziranost s stopnjo več kot 0,52 miligrama alkohola, vožnja pod vplivom drugih psihoaktivnih snovi in tudi pobeg s kraja prometne nesreče. Poleg denarne kazni kršitelju grozi 18 kazenskih točk, kar pomeni samodejni odvzem vozniškega dovoljenja.

Najgloblje v žep zaradi alkohola in drog

Med globami, ki se bodo najbolj povišale, so kazni za vožnjo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Če bo alkotest pokazal več kot 1,1 grama alkohola na kilogram krvi, bo po novem zakonu denarna kazen 1.200 evrov, kar je 400 več kot zdaj, voznik pa bo dobil še 18 kazenskih točk, zaradi česar bo ob vozniško dovoljenje. Enako bo veljalo za vožnjo pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih substanc.

Kljub ostrejšim sankcijam pa se bodo denimo znižale kazni, ki nimajo bistvenega vpliva na prometno varnost, mednje spada neupoštevanje zahteve za pregled vozila, kjer se bo kazen s 400 znižala na 250 evrov.

Vzgoja voznikov in rehabilitacija povratnikov

Zakon o voznikih bo osredotočen na vzgojo in usposabljanje kandidatov in voznikov ter v resocializacijo povratnikov prometnih kršitev, za katere uvajajo nove rehabilitacijske programe in prenovljene programe usposabljanja za varno vožnjo.

Če se bo voznik prostovoljno udeležil programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstvenega pregleda ali rehabilitacijskega programa, bo možen tudi izbris štirih kazenskih točk enkrat v treh letih. Novost pa je tudi, da bodo morali vozniki pred ponovnim opravljanjem vozniškega dovoljenja na kontrolni zdravstveni pregled.

Rezultati ne bodo vidni takoj

Po mnenju nekaterih strokovnjakov pa nova zakonodaja za večjo varnost v prometu, ki bo začela veljati prvega julija, ne bo prinesla takojšnjih rezultatov. Ljubo Zajc, direktor javne agencije za varnost prometa, meni, da se bodo učinki pokazali kasneje, saj gre za sistemske novosti, kot je rehabilitacija za voznike, ki so vozili pod vplivom alkohola, denarne kazni pa se večajo le za najhujše prekrške.

Predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba pa meni, da se morajo vozniki najprej zavedati, da prometno varnost ustvarjajo skupaj. Prav tako pa od policistov in mestnih redarjev pričakuje, da bodo ukrepe najprej izvajali zoper tiste, ki najbolj ogrožajo varnost v prometu, in tako začeli sankcionirati na vrhu piramide prekrškarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 08:10 1. Julij 2011.

    jst, verita in ostali zahojeni revčki : VOZITE PO PREDPISIH !

  • 21:38 30. Junij 2011.

    Nihče nikogar ne sili v noben prekršek,vsak sam se bo odloču,kaj bo počel na cesti in s tem sprejel posledice …

  • jst
    20:23 30. Junij 2011.

    O tem da povišanje kazni nov nič pomagali saj najhujši prekrškarji se bodo potem vozili brez izpita, v primeru da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.