Prepiri o tujem gradu

Foto: Žurnal24 Svetniki se zavzemajo, da se brežiški grad družini Attems ne vrne v obliki narav
Zmešnjava. Država ne da denarja za obnovo brežiškega gradu, svetniki kritizirajo, župan pojasnjuje.
Oglej si celoten članek

"Postopek o vrnitvi brežiškega gradu nekdanjim lastnikom Attemsom še ni končan, saj je sodišče avgusta lani izdalo le sklep o tem, da se brežiški grad vrne, ni pa še razsojalo o tem, ali se zahtevano premoženje vrne v naravi ali v kakšni drugi obliki,” se je brežiški župan Ivan Molan odzval na izjavo svetnika Ivana Sušina, ki se je oglasil v imenu SLS, DeSUS in svetnika Staneta Radanoviča. Omenjeni so mu namreč očitali, da je bilo o vrnitvi razsojeno že pred tremi leti, župan pa je, namesto da bi začel akcijo, da se grad ne vrne v naravi, informacije skrival pred svetniki. “Poleg tega je želel župan javna sredstva davkoplačevalcev še naprej vlagati v grad, ki je sodno vrnjen zasebnim lastnikom, kar je nedopustno,” se jezi Sušin.

Sredstva za obnovo
Vprašljiva. “Ker je Grad Brežice predmet pravdnega postopka, katerega rezultat bo po vsej verjetnosti onemogočil občini, da izvrši pogodbo o sofinanciranju, MK meni, da obstajajo resni zadržki za sklenitev pogodbe. Predlagamo, da se ne sklene pogodba o sofinanciranju gradu,” je zapisala ministrica Majda Širca.

Zgodba o (ne)vračanju
Po vojni je mariborsko vojaško sodišče grofu Ferdinandu Attemsu in njegovi ženi Vandi zaplenilo celotno premoženje. V 90. letih je sodišče ta sklep razveljavilo, na podlagi tega pa so pravni nasledniki na Okrajno sodišče v Brežicah vložili predlog za vrnitev odvzetega premoženja. Lani je bilo odločeno, da se premoženje vrne, vprašanje pa ostaja, v kakšni obliki. “Občina bo vztrajala, da se gradu, v katerega smo samo V zadnjih desetih letih ogromno vložili, zaradi njegovega izjemnega pomena ne more vrniti v naravi,” pravi Molan in dodaja, da občina ni odgovorna za nastali položaj. Poleg tega nima denarja, da bi poplačala Attemse, zato računa, da bo država premoženje vrnila v obliki obveznic.

Ministrstvo omahuje

Ali bo ministrstvo za kulturo (MK) brežiški občini stalo ob strani, pa je drugo vprašanje, saj jo je pustilo na cedilu že zdaj, ko bi moralo z njo podpisati pogodbo o več kot milijonskem znesku za celovito obnovo gradu. Namesto vabila na podpis pogodbe je občina dobila obvestilo, da so na MK v resnih dvomih glede podpisa pogodbe, saj je tako imenovani denacionalizacijski postopek še v teku.

O gradu na seji v ponedeljek
Svetniki naj bi s seje poslali poziv MK, v katerem se bodo zavzeli, da se grad ne vrne v naravi, temveč v obliki odškodnine. Poleg tega bodo državo pozvali, naj občini nemudoma pošlje v podpis pogodbo o dogovorjenih sredstvih za obnovo Viteške dvorane.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.