Preplačali bodo za 120 tisoč

Foto: Saša Despot Slovenija23.10.2013 Lekarna Ljubljana, poslovalnica na Krzicevi 9 v Ljubljani; f
Kupila bo prostor od Salusa, veletrgovca z zdravili.
Oglej si celoten članek

Javni zavod Lekarna Ljubljana (LL) bo nasproti bežigrajskega zdravstvenega doma kupil poslovni prostor za lekarno Bežigrajski dvor, velik 97,1 kvadratnega metra, in tri parkirne prostore za 285 tisoč evrov brez DDV. Geodetska uprava RS (Gurs) je vrednost tega prostora ocenila na 162 tisoč evrov.

"Pred začetkom postopka nakupa poslovnih prostorov na Kržičevi ulici je zapriseženi sodni cenilec za gradbeno stroko julija letos ocenil tržno vrednost poslovnega prostora in treh parkirnih prostorov na 309.900 evrov," je odločitev o nakupu pojasnil Marjan Sedej, direktor LL, in dodal, da so se po večkratnih pogajanjih s prodajalcem pogodili za 285 tisočakov. Razlike med nakupno in ocenjeno vrednostjo Gursa ni komentiral.

Je v ozadju dogovor?

Zanimivo je, da bo omenjeni prostor LL prodal Salus, veletrgovec z zdravili, ki jim je od leta 2000 ta prostor tudi dajal v najem, februarja pa prekinil najemno pogodbo. Zato smo Sedeja vprašali, ali je v ozadju tega posla kak drug dogovor glede na to, da bodo za prostor po Gursovi oceni preplačali za 75 odstotkov več, a direktor na to vprašanje ni odgovoril. Je pa pripomnil: "Lekarna Bežigrajski dvor je ena izmed najboljših poslovnih enot zavoda. V zavodu je bila že v preteklosti večkrat izražena želja po odkupu teh prostorov in s tem po zagotovitvi večje varnosti poslovanja, saj je te prostore do zdaj najemala." V LL trdijo še, da so po odpovedi najemne pogodbe poskušali najti primeren prostor v neposredni bližini, a ga niso našli, zato so se s Salusom dogovorili za odkup.

Cenitev je naročil Salus

Salus je bil tudi tisti, ki je naročil poročilo o ocenjeni tržni vrednosti nepremičnine. Cenilec Miran Bulovec je ocenil, da je prostor vreden 276 tisoč evrov, kar je 114 tisoč evrov več od ocene Gursa. Vsakega od treh parkirnih prostorov, ki jih bo LL kupila zraven, pa je ocenil na 11 tisoč evrov – skupaj torej 310 tisoč evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 17:55 24. Oktober 2013.

    K meni je popis podatkov prišel delat študent zaposlen prek študentskega servisa, ki ni imel niti osnovnih strokovnih sposobnosti za …

  • 17:49 24. Oktober 2013.

    Dokler ne bo cenitev narejena po dejanski tržni vrednosti, vam davka na nepremičnino ni potrebno plačat. Pri davčnem rubežu zaradi …

  • 17:34 24. Oktober 2013.

    Takšno cenitev je naredil GURS. Ali še kdo verjame v vrednotenje po tržnih izkazih preteklih pravnih poslov z nepremičninami, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.