Prepočasi do varnosti

Foto: Žurnal24 Župan Železnikov Mihael Prevc je za potrebe obnove občine človeške vire na občin
Državni prostorski načrt za poplavno varnost v Železnikih naj bi bil sprejet šele leta 2010.
Oglej si celoten članek

“V Železnikih smo v slabem letu in pol veliko postorili, vendar poplavna varnost še ni zagotovljena. Država je dolžna zagotoviti bistveno večjo poplavno varnost,” je dejal Mihael Prevc, župan Občine Železniki.

Državni prostorski načrt naj bi bil sprejet šele leta 2010. Po Prevčevih besedah gre za enega od največjih projektov v občini. “Postopki so zelo dolgotrajni in malo verjetno je, da bi do leta 2011 prišlo do realizacije projekta, s katerim bi zagotovili poplavno varnost,” je povedal.

Poleg obnove še obvoznica
Obnoviti bodo morali Dermotov in Dolenčev jez, poglobiti strugo, povečati pretočnost mostov in nad Železniki zgraditi zadrževalnik oziroma večmetrski zid, ki bi zadrževal stoletne vode. Nujna je tudi gradnja obvoznice, ki bi središče Železnikov v najstarejšem delu na Plavžu razbremenila prometa.

“Ta čas poteka študija različic. Najugodnejša bi bila tista, po kateri bi 800 metrov obvozne ceste speljali ob levem bregu Sore,” je pojasnil župan. Ena od različic predvideva tudi gradnjo predora, vendar bi bila po Prevčevem mnenju kar nekajkrat dražja od drugih. Gradnja obvoznice naj bi stala okoli 1,5 milijona evrov, v celoti pa naj bi jo financirala država.

 

Nova cesta v Davčo

Do 2012. Predlanska povodenj je odnesla tudi cesto v Davčo, največje slovensko naselje med Poreznom in Blegošem. Uredili so začasno, poškodovano pa začeli urejati in jo septembra lani spet odprli za promet. Na novo bodo domačini čakali še nekaj let, zanjo bo morala poskrbeti država, gradnja naj bi stala okoli deset milijonov evrov, zgrajena pa naj bi bila do leta 2012.

Obnova zaščitenih objektov
Vodarji so do zdaj obnovili že več vodotokov, zgradili obrežne zidove in zaplavne pregrade na hudourniških pritokih, sanacija vodotokov v Železnikih pa bo po Prevčevih besedah potekala še nekaj let. Mnogi so že obnovili svoje hiše, obnovili so muzej, zgradili nov zdravstveni dom in urejajo tudi nogometno igrišče, ki ga bodo predvidoma odprli poleti.

Občina je iz državnega sanacijskega programa prejela 2,5 milijona evrov, letos naj bi po sklepu vlade prejela še 4,5 milijona evrov, vendar je župan ob tem dejal, da pogodba še ni podpisana. Na posebnem humanitarnem računu pa so zbrali okoli 2,6 milijona evrov in denar razdelili občanom za obnovo poškodovanih objektov. “Državni denar za obnovo nepremičnin priteka zelo počasi in prepočasna je tudi obnova spomeniško zaščitenih objektov. Upam, da se bo zgodba letos hitreje odvila,” je dejal Prevc.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.