“Prepoved je pirova zmaga!”

Foto: Žurnal24 Belokranjci pravijo, da prašičja gnojevka smrdi mnogo bolj kot tista iz bioplina
Bioplinarna. Brez predelave prašičje gnojevke? Nepredelana še škodljivejša.
Oglej si celoten članek
Povpraševanje veliko. Kmetje jo čakajo. Kdaj bo inšpektorat za okolje in prostor izdal prepoved uporabe gnojevke iz črnomaljske bioplinarne, še ni znano. Povpraševanje po njej je tako veliko, da kmetje, kot smo izvedeli, nanjo čakajo več mesecev. Zalogovnik, ki zadostuje za tri mesece, je trenutno prazen.

Črnomelj. V domžalskem Bioenergu, pod okrilje katerega spada črnomaljska bioplinarna, z nameravano prepovedjo uporabe bioplinske gnojevke v kmetijstvu še niso uradno seznanjeni, nam je povedal Dejan Štrbenk, direktor Bioenerga. Odločitev torkovega sestanka na kmetijskem inšpektoratu pa je komentiral, da gre za pirovo zmago.

Res nič več prašičje?

Vsa težava je v prašičji gnojevki, zato jo bomo danes nehali predelovati. A dejstvo je, da ima nepredelana gnojevka bistveno slabše lastnosti, saj ima pri enakem vnosu na hektar štirikrat več cinka kot predelana iz bioplinarne,” je včeraj dejal Štrbenk. Kmet oziroma v tem primeru lastnik prašičje farme Stariha v bližini bioplinarne svojo gnojevko namreč lahko prosto razvaža po kmetijskih zemljiščih, je dodal Štrbenk.

Predpisi bi morali ločiti gnojevko s klasičnih kmetij in tisto s farm, saj se zdaj lahko obe prosto uporabljata.
Niko Šuštaršič

 

Niko Šuštarič i
z okoljskega gibanja Proteus priznava, da je z okoljevarstvenega vidika prašičja gnojevka res slabša od tiste iz bioplinarne, a dvomi, da bi v bioplinarni kar čez noč nehali sprejemati gnojevko s farme, zaradi katere so bioplinarno v Črnomlju sploh postavili.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.