"Preprosto povedano, gre za laž"

Foto: Profimedia Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.
Poklicni gasilci so obupani. Minister Tonin se z njimi ni pripravljen srečati, pravi predsednik sindikata David Švarc.
Oglej si celoten članek

Predstavniki poklicnih gasilcev so danes želeli samoiniciativno obiskati ministra za obrambo Mateja Tonina, ki mu očitajo nespoštovanje stavkovnega sporazuma in zavračanje socialnega dialoga. Predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc je v izjavi za medije pred ministrstvom za obrambo (Mors) pojasnil, da pri današnjem obisku ne gre za klasičen protestni shod članov sindikata, pač pa za "krik obupanih nad dogajanjem v naši državi s strani tistih, ki nas vodijo, ki kljub temu, da imajo jasno zapisane zaveze, ki so več kot le obljube, teh ne spoštujejo".

Pri tem imajo v mislih ministra Tonina, ki se kljub zavezam ministrstva za obrambo in vlade, podpisanim pred tremi leti, ni z njimi pripravljen niti srečati, je pojasnil. Spomnil je, da še vedno niso udejanjene zaveze iz stavkovnega sporazuma glede sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev pravice do položajnega dodatka.

Zato so se odločili, da danes samoiniciativno pridejo na ministrstvo, pri čemer so pričakovali, da jih bo Tonin "v skladu z vsemi normativi socialnega dialoga" sprejel ter z njimi dorekel način realizacije podpisanih zavez, ki jih je minister dolžan udejanjiti, je poudaril Švarc. Ob tem je Švarc spomnil, da je bila praksa Toninovih predhodnikov drugačna in so bili vsi pripravljeni na socialni dialog.

Foto: Saša Despot Ministrstvo za obrambo RS

Na ministrstvu očitke zavračajo

Na ministrstvu za obrambo sicer omenjene očitke zavračajo in poudarjajo, da so ves čas pripravljeni na dialog s sindikatom. V sindikatu pa so zavračali pogovore z državnim sekretarjem Jaklinom, ki ga je za to pooblastil minister, so zapisali na ministrstvu. V sindikatu navajajo vrsto neutemeljenih očitkov, tako o nespoštovanju stavkovnih zahtev kot zavračanju sindikalnega dialoga, trdijo na Morsu.

"Temu ni tako, gre preprosto povedano za laž," pravi Švarc. Poudaril je, so Tonina in ministrstvo od oktobra lani petkrat pozvali k srečanju in nadaljevanju pogajanj, zadnji odgovor pa prejeli novembra lani. Takrat jih je državni sekretar Damijan Jaklin obvestil, da nadaljevanje pogajanj ni mogoče, dokler o tem ne odloči vlada. Kot je dejal, sami nimajo težav glede pogovora z nekom, ki ima mandat za pogajanja.

Čeprav so danes pričakovali pogovor s Toninom, pa so vendarle pristali na pogovor z državnim sekretarjem. Na srečanju so se po navedbah ministrstva dogovorili, da bodo poklicni gasilci pisno podali predlog za pogovore, na ministrstvu ga bodo preučili, na tej podlagi pa se bo čim prej vzpostavil socialni dialog.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 16:44 3. Marec 2021.

    Če bo dal sredstva vam, potem bo prvemu fašistu države zmanjkalo denarja za talanje bonbončkov penzionistom.

  • 16:42 3. Marec 2021.

    Gasilci, stopite z narodom, pa boste imeli vsega dovolj. Še prej pa bomo skupaj zgazili to uničevalno drhal, ki v …

  • 16:40 3. Marec 2021.

    Le kaj ste pričakovali od tega golobradca fašističnega? Bo vas morda srečala pamet in boste kaj storili na osvobojenju države …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.