Preselili se bodo

Foto: Žurnal24 (Foto: Zurnal24)
Romsko naselje. Po preselitvi družin ga bodo odstranili. Pričakujejo pomoč države.
Oglej si celoten članek

Belečnik. Tri družine iz romskega naselja Belečnik, za katere so prebivalci Krajevne skupnosti Petrova vas zahtevali preselitev v urbano naselje, bodo odšle v romsko naselje Sovinek, kjer so nekoč že živele, je povedal semiški župan Ivan Bukovec. Romi, ki so preselitev sprva zavračali, se tokrat z njo strinjajo.

Kje do denarja?
Ko so se Romi preselili na Belečnik, ki leži na meji med črnomaljsko in semiško občino, so od domačinov kupili zemljo, vendar ta nanje ni bila prepisana, je pojasnil Bukovec. Romi zdaj zahtevajo, naj se ta zemlja proda, da bodo lahko denar od prodaje vložili v gradnjo hiš na Sovinku. “Zemljo naj bi odkupila država – to nalogo smo dali njej, ne sebi,” je izpostavil župan. Občina jim bo pomagala tako, da jim bo dala brezplačno komunalno urejena zemljišča na Sovinku.

3 zemljišča v romskem naselju Belečnik naj bi od Romov odkupili z državnim denarjem.

Ko sem bil pri Stanku Baluhu, direktorju urada za narodnosti, je povedal, da mu je rebalans pobral 500 tisoč evrov. Denarja za odkup zemljišč ne vidi,” je navedel Bukovec. Občina Semič se je zato že obrnila na Službo Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko, od katere pričakuje razpis, s katerim bi se lahko dokopali do denarja za odkup zemljišč na Belečniku.

Denar nepravično razdeljen?
Bukovec je opozoril tudi na nepravično delitev denarja za reševanje romske problematike. “Prekmurje dobi dve tretjini denarja, tretjino pa Dolenjska in Bela krajina. V Sloveniji je uradno tri tisoč Romov, od tega tisoč v Beli krajini – 700 v Občini Črnomelj, po 200 in več pa v občinah Semič in Metlika,” je še izpostavil.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.