Prešeren zaustavil tudi promet

Foto: Žurnal24 (Foto: arhiv Žurnal24)
Številne prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku. Prešernov dan vpliva tudi na promet. V Kranju Prešernov smenj, v Ljubljani tradicionalni recital Prešernovih verzov. Osrednja slovesnost v Vrbi.
Oglej si celoten članek

Gorenjska je danes v znamenju Prešernovega dneva, kar se pozna tudi na prometu. Zaradi prireditve bo do 12:30 na cesti Kranj - Naklo - Radovljica - Žirovnica oviran promet, sporočajo iz Prometnoinformacijskega centra. Gneča se obeta tudi po koncu prireditve, ko se bodo obiskovalci odpravili domov.

V Kranju namreč poteka tako imenovani Prešernov smenj, ki vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev, letos pa je dogodku vreme še posebej naklonjeno. Obiskovalci so se znašli v 19. stoletju, v času kočij, krinolin, lajnarjev in seveda Prešerna.

V Kranju, ki je s številnimi prireditvami zaživelo v duhu Prešernovega časa, je ministrica za kulturo Majda Širca opoldne položila tudi venec ob spomeniku  Francetu Prešernu v Prešernovem gaju.

Opoldne se je na osrednjem ljubljanskem trgu začel že tradicionalni recital Prešernovih verzov v interpretaciji članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

V Vrbi na Gorenjskem, Prešernovem rojstnem kraju, se bo osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku začela ob 13. uri, kjer bosta udeležence pred rojstno hišo velikega pesnika nagovorila žirovniški župan Leopold Pogačar in predsednik državnega zbora Pavel Gantar, na prireditvi pa bo tudi kulturna ministrica Širca.

Poleg številnih prireditev bo današnji dan tudi v znamenju dobitnikov najpomembnejših slovenskih nagrad v kulturi. Prešernova nagrajenca in dobitnike nagrad Prešernovega sklada bosta ob 14.30 v Vili Podrožnik sprejela ministrica za kulturo in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny.

Po vsej Sloveniji, v tujini in zamejstvu prireditve ob kulturnem prazniku potekajo že od začetka februarja. Praznik zaznamujejo z razstavami, slavnostnimi koncerti in drugimi dogodki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.