Preverite, kako hiter je v resnici vaš internet

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je objavila merilnik hitrosti interneta, preverita pa lahko tudi rezultate testov v vaši okolici, kar bo posebej zanimivo za mobilni internet.
Oglej si celoten članek

Med tem, za kakšno hitrost plačujete in kakšno hitrost prenosa podatkov v resnici dobite, je lahko precejšnja razlika. 

AKOS je objavil test hitrosti, rezultate vseh testov pa zbira na naprednem zemljevidu, ki uporabniku omogoča nazoren prikaz rezultatov in ima možnost filtriranja in razvrščanja rezultatov. 

Foto: Akostest/zurnal24 Akos test

Kot so pojasnili na Akosu, sistem omogoča transparenten vpogled v stanje mobilnega in fiksnega širokopasovnega dostopa v Sloveniji, saj se s povečanjem števila njegovih uporabnikov in izvedenih meritev še dodatno povečuje verodostojnost rezultatov.

Tuji merilniki hitrosti so nam pokazali precej drugačne podatke. "Do razlik pri večjih hitrostih prihaja tudi zaradi brskalnika, saj imajo ti različne vtiče, tako da je to ena od možnih razlik," so pojasnili na Akosu. Ključna prednost njihovega merilnika je, da je merilni strežnik v Sloveniji in na hrbtenici omrežja na Arnesu, do koder imajo vsi operaterji enak dostop. Tuji merilniki imajo strežnike v tujini, do tja pa je več vozlišč, ki vplivajo na rezultate. 

Dodatna ponudba Akosovega testa je tudi test omrežnih storitev za mobilni internet, zanj je treba sicer na telefon namestiti aplikacijo, ki jo najdete tukaj. Če boste v hotelu priključeni na njihovem brezžičnem omrežju in vam ne bo delala elektronska pošta, vam bo ta test povedal, da so razlog zaprta vrata 25, preveril bo kakovost storitev VoIP (pogovora prek spleta) ter ali je omogočen dostop do nekaterih spletnih strani. 

Stroški vzpostavitve merilnika so bili 69.886 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 22:48 17. September 2015.

    Jest sem mnenja da vas bo tale cenzura glede begunske krize pokopala, folm je če ste opazili množično začel zapuščat …

  • 18:28 17. September 2015.

    Men test pokaže točno toliko koliko imam naročeno in plačujem

  • 17:53 17. September 2015.

    imajo bolj naštudirano socialno drzavo vsake EU države, kot povprecen EU državljan. Zakaj bi se zadovoljil z manj, ce lahko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.