Preverjajte bankovce

Foto: Žurnal24 “Doslej se nam ni zgodilo, da bi nam poskušali podtakniti ponaredke; za njihovo
Najpogostejši so ponaredki za 20 in 50 evrov.
Oglej si celoten članek
“Na dan imamo okoli 300 kupcev in doslej se nam še ni zgodilo, da bi nam kdo podtaknil ponaredek. Sicer pa imamo za njihovo odkrivanje pri blagajnah posebne UV-svetilke, pa tudi poučili so nas, kako ponaredke prepoznati,” pove Petra Volk, trgovka iz koprske blagovnice Oviesse.

 

Kako jih preveriti

Pravi. Pri bankovcih za 5, 10 in 20 evrov se bosta med nagibanjem v osrednjem delu na zadnji strani pokazala zlato rumen trak s številko vrednosti in simbol €. Bankovci večjih vrednosti pa imajo na zadnji strani številko, ki spreminja barvo iz vijoličaste v olivno zeleno ter rjavo.

Kaj ugotavlja policija
Poročila koprske policijske uprave navajajo številne odkrite ponarejene bankovce. Samo konec septembra so na bencinskem servisu v Sežani in Krvavem Potoku odkrili ponarejen bankovec za 50 evrov, dvajsetaka pa v banki v Kopru. Naslednji dan so ponarejeni bankovec za 20 evrov našli v banki v Sežani, tri dni pozneje pa še enega za 50 evrov na bencinskem servisu v Sežani. Prejšnji teden se je pri štetju dnevnega izkupička prikazal ponarejeni petdesetak v trgovini v Luciji, ta torek pa na banki v Kopru.

Odkritih več kot 1.500

V Sloveniji je bilo v prvi polovici leta odkritih kar 1.595 ponaredkov evrskih bankovcev. In kako lahko bankovce preprosto preverimo? To storimo z otipom, pogledom in nagibom. Pri otipu mora biti čvrst, prožen in šelesteč. Če ga pogladite s sprednje strani, boste pod prsti na nekaterih mestih občutili izbokline. Vselej je treba preveriti več zaščitnih znakov hkrati. Priporočljivo pa je tudi, da sumljiv bankovec primerjate s tistim, za katerega ste prepričani, da ni ponarejen.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.