Prevzemnikom bo odslej težje

Foto: Žurnal24 Menedžerjem vlada zapira dosedanjo možnost, da so prevzem nekega podjetja kredit
Vlada je sprejela predlog novele zakona o prevzemih, ki v postopku dajanja prevzemne ponudbe prepoveduje zastavo vrednostnih papirjev ciljne družbe za pridobitev bančne garancije.
Oglej si celoten članek
 

Menedžerski prevzemi

V zadnjem času je bil najodmevnejši primer menedžerskega prevzema, ki ne bi bil v skladu s predlagano zakonodajo, prevzem Merkurja s strani skupine menedžerjev pod vodstvom predsednika uprave Bineta Kordeža. Podobno so se zgodili prevzemi še v družbah SCT, Viator & Vektor, Primorje, BTC, Trimo ...

S tem želi vlada preprečiti prevzeme, ki vodijo v izčrpavanje ciljnih družb in slabšajo njihovo konkurenčnost. Novela zakona predvideva, da agencija za trg vrednostnih papirjev izda dovoljenje za prevzemno ponudbo, če ji prevzemnik dokaže, da plačilo vrednostnih papirjev, na katere se nanaša ponudba, ni zavarovano z zastavo teh vrednostnih papirjev.

Iz istega razloga je vlada spremenila tudi zakon o bančništvu, po katerem za zavarovanje kredita ne bo več mogoče uporabljati delnic ciljne družbe. Banke zastave delnic ciljne družbe ne bodo mogle upoštevati kot ustrezno zavarovanje kredita in bodo morale zaradi tega zagotoviti še druga zavarovanja.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarsvo Tomaž Jeršič je pojasnil, da se je v zadnji fazi privatizacije kljub določilom zdaj veljavnega zakona o prevzemnih in zakona o gospodarskih družbah v veliko primerih zgodilo, da je prevzemnik za najetje kreditov zastavil delnice ciljne družbe.

Brez konkretnega primera
Konkretnih odgovorov, na podlagi katerih prevzemov se je vlada odločila zaostriti zakonodajo, državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj in Jeršič na novinarski konferenci nista podala, vendar spremembe po njunem mnenju zagotavljajo večjo stabilnost finančnega sistema.

Sekretar Andrej Šircelj © Saša Despot

 
Namen vlade ni preprečevati določenih prevzemov ali onemogočati menedžerske prevzeme, sta dejala. "Gre zgolj za zahtevo vzpostavitve finančne strukture prevzemne družbe, ki za prevzem omogoča kreditiranje brez izpostavljanja premoženja in delnice ciljne družbe," je dejal Jeršič in dodal, da želi vlada vzpostaviti okolje, v katerem bodo prevzemi bolj transparentni.

Omejitev zastave delnic ciljne družbe za pridobitev kredita sicer velja le za slovenske banke. Oba zakonska predloga bo vlada v državni zbor poslala v obravnavo po skrajšanem postopku, zakona pa ne bosta veljala za nazaj. Spremembi obeh zakonov sta le prvi korak za zagotavljanje večje stabilnosti in bolj čvrstih temeljev finančnega sistema. Vlada namreč po Jeršičevih besedah že pripravlja novelo zakona o gospodarskih družbah.

Kot je znano, je pred dnevi premier Janez Janša napadel menedžerje iz nekaterih slovenskih družb in jih zaradi načina, kako so prišli do bogastva in vpliva, označil za tajkune.

Kupovanje avtomobila odslej lažje
Vlada je na današnji seji med drugim sprejela program ukrepov za odpravo administrativnih ovir za leti 2008 in 2009. Po besedah ministra za javno upravo Gregorja Viranta program določa 45 ukrepov, s katerimi nameravajo nadaljevati po njegovem mnenju uspešen projekt odpravljanja administrativnih ovir v državni upravi. Program med drugim uvaja enoten portal za pošiljanje podatkov, ki jih morajo državnim organom predložiti podjetniki in gospodarske družbe, hkrati pa odpravlja obveznost overitve podpisov na kupoprodajnih pogodbah za avtomobile in  obveznost vrnitve prometnega dovoljenja v primeru, ko je to podaljšano prek interneta.

Pörš na čelu agencije
Na mesto v. d. direktorja agencije za železniški promet je vlada imenovala  Alojza Pörša. Funkcijo bo opravljal do imenovanja direktorja agencije, ki bo izbran po natečaju. Doslej je agencijo kot v. d. direktorja vodil Tomaž Schara, ki pa je bil sredi novembra imenovan za prvega moža Slovenskih železnic.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.