Prezaposlitve dogovorjene

Foto: Stane Rožanc
Foto: Stane Rožanc
Rudarji. Od 50 do 80 bi jih lahko šlo na SŽ, vseh presežnih je trenutno 135.
Oglej si celoten članek

"To, za kar sem se zavezala, je izpolnjeno, vseh težav pa se v nekaj dneh seveda ne da rešiti. Zato nekaj točk – predvsem v zvezi s prezaposlovanjem rudarjev, prodajo premoženja in upokojevanjem – še ostaja odprtih. O njih se bomo pogovarjali in dogovorili do konca meseca," je po včerajšnjem vnovičnem obisku med rudarji v Zasavju dejala predsednica vlade Alenka Bratušek. Z njo je v Zasavje prišel tudi generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes in z upravo Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) podpisal pogodbo o sodelovanju.

Tujce zamenjujejo domači

Z njo so se zavezali, da bodo že prihodnji teden nekaj deset rudarjem našli delo na področju vzdrževanja in gradbeništva znotraj SŽ. "Menimo, da bodo rudarji primeren kader, saj gre za deficitna delovna mesta, za katera sicer najemamo tuje delavce, in ne vidim razloga, čemu zanje ne bi najeli domačih," je pojasnil Mes. Na SŽ bi lahko zaposlitev dobilo od 50 do 80 nekdanjih rudarjev, medtem ko je vseh presežnih delavcev v RTH trenutno 135. Nekaj bi jih lahko delo našlo tudi v velenjskem rudniku.

Premagala strah pred jamo

Rudarji zadovoljstva ob obisku premierke niso skrivali. "Vsa čast ji, da je res prišla k nam. In celo v jamo je šla, čeprav jo je bilo menda strah. Pa ne nas, rudarjev, ampak jame," je dejal eden od rudarjev, ki je prisostvoval včerajšnjemu zboru delavcev.

"Verjamem in upam, da se stvari zdaj res rešujejo v obojestransko korist," je po končanih pogovorih na sedežu uprave dejal prvi sindikalist in predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec. Da so nekje na polovici poti, pa meni direktor RTH Bojan Jelen. "Naša prva skrb so presežni delavci, zapiralna dela po programu pa se bodo podaljšala in zaključila leta 2018," je Jelen strnil rdečo nit pogovorov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:01 19. Marec 2014.

    BRAVO VLADA !!! iz dežja pod kap - iz enega VEČNEGA ZGUBAŠA v DRUG VEČNI ZGUBAŠ !!! Najbolje da vlada …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.