Pri 89-letih se poteguje za mesto poslanke

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Statistični podatki o kandidatih za volitve.
Oglej si celoten članek

Najmlajši kandidat na letošnjih parlamentarnih volitvah je Luka Požar, 18-letni dijak iz Maribora, ki kandidira na Listi novinarja Bojana Požarja. Kandidiral bo v volilni enoti Slovenske Konjice. Najstarejša kandidatka je Emilija Trbič, kandidatka Piratske stranke, ki bo oktobra dopolnila 89 let. Povprečna starost kandidatov za poslance je sicer 50,63 let. 

Foto: DVK

Za vstop v 90 članski parlament se poteguje več moških kot žensk. 

Med 1631 kandidati za poslance jih ima 85 doktorat, kar 20 pa samo osnovno šolo. 

Foto: DVK

Za poslanca v državnem zboru lahko kandidira vsak državljan RS, ki je na dan glasovanj dopolnil osemnajst let starosti, izjema so državljani, ki jim je bila zaradi duševne bolezni, zaostalosti ali prizadetosti popolnoma odvzeta poslovna sposobnost in državljani, ki jim je bila čez njihovo polnoletnost podaljšana roditeljska pravica staršev ali drugih oseb ter niso sposobni razumeti pomena, namena in učinkov volitev. Sodišče v postopku za odvzem poslovne sposobnosti ali podaljšanja roditeljske pravice čez polnoletnost posebej odloči o odvzemu volilne pravice in pravice do kandidiranja na volitvah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 16:56 24. Maj 2018.

    Ne 18-letnik, ki še nima nobenih življenjskih izkušenj in ne starka, ki leze že proti demenci, milo povedano, nimata kaj …

  • 16:16 24. Maj 2018.

    Pa naj še kdo reče da niso v naši politiki sami prevaranti in plenilci.

  • 13:50 24. Maj 2018.

    Tale tamal Požar je žlahta od tastarga Pogoreliča,starka nej pa ne serje,saj bi morala bit že dvakrat prekopana!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.