Fajonova: V drugem krogu ne bomo podprli kandidata SDS

Foto: Anže Petkovšek Štab Milana Brgleza, Tanja Fajon Foto: Anže Petkovšek Štab Milana Brgleza Foto: Anže Petkovšek Brglez Foto: Anže Petkovšek Brglez Foto: Anže Petkovšek Brglez Foto: Anže Petkovšek Brglez Foto: Anže Petkovšek Brglez Foto: Anže Petkovšek Brglez Foto: Anže Petkovšek Brglez
Milana Brgleza so ob prihodu v volilni štab pozdravili z bučnim aplavzom. "Nič nisem razočaran," je dejal.
Oglej si celoten članek

Milan Brglez je v volilni štab prišel nekaj pred 20. uro. Ob prihodu so ga pozdravili z bučnim aplavzom, čeprav mu prvi rezultati ne kažejo najbolje. "Nič nisem razočaran. Treba je še počakati, da bo preštetih malce več kot 15 odstotkov. Na koncu odločajo volilci. Zahvaljujem se vsem, ki so glasovali zame in ki so se udeležili volitev. Ne morem presojati rezultatov brez dodatnih analiz. Povezovanje Gibanja Svoboda in SD bo teklo naprej, ne glede na to, kaj se govori," je po prvih neuradnih rezultatih, ki so mu napovedovali poraz, dejal Brglez.

Na vprašanje, ali bi v primeru, da se ne uvrsti v drugi krog, podprl Natašo Pirc Musar, je dejal, da je za to še prezgodaj. 

Predsednik vlade Robert Golob je dejal, da so "vsake volitve so praznik demokracije, tudi danes je to praznik demokracije. Na koncu odločajo volivke in volivci. To, da smo se z SD odločili za skupnega kandidata, je odlična popotnica ne samo za te volitve, ampak tudi za bolj trdno koalicijo." 

Golob je dodal, da "bomo poraženca spoznali v drugem krogu in jaz že danes vem, kdo bo poraženec v drugem krogu. Kdo iz leve sredine bo zmagovalec, je manj pomembno, kot to da leva sredina prevzame to funkcijo v svoje roke in za naslednjih pet let dobimo stabilno politično okolje v Sloveniji."

 

Predsednica SD Tanja Fajon je pozdravila dejstvo, da sta prvič po dolgih letih dve stranki skupaj v kampanji. Sodelovanje jih je utrdilo, bolje smo se spoznali in zgradili zaupanje. "Želeli smo si več, ampak predsedniške volitve so nekaj drugega kot parlamentarne. Če seštejem glasove obe kandidatov leve sredine, smo dobili več kot 40 odstotkov," je dejala Fajonova. Kako se bodo odločili v drugem krogu? "Zagotovo ne bomo podprli kandidata SDS, ampak kandidata ali kandidatko leve sredine," je bila jasna Fajonova.

Po slabih 24 odstotkih preštetih glasov je Brglez dobil 15,88 odstotka glasov. Pred njim sta Anže Logar (34,11 %) in Nataša Pirc Musar (26,77 %).

Foto: Anže Petkovšek Štab Milana Brgleza, Tanja Fajon

Po volitvah je nov dan, a koalicija ima zelo stabilno podporo in z enako odgovornostjo bo delovala naprej, je povedala Fajonova in dodala, da "noben rezultat tega ne more omajati. To me sploh ne skrbi, gre za predsedniške volitve. Seveda pa si želimo dober rezultat." Vendar to ne bo poraz, je na vprašanje, ali bo za slabši rezultat Brgleza to za koalicijo poraz, za Žurnal24 dejala Tanja Fajon.

Vodja volilne kampanje in član SD Dejan Levanič je dejal, da je bila kampanja naporna, a pričakujejo, da se bo Brglez uvrstil v drugi krog. 

Javnomnenjske raziskave sicer tega ne kažejo. Brglez se je ves čas uvrščal na tretje mesto, za Natašo Pirc Musar, sicer največjo konkurentko, kar se pokazalo tudi na predvolilnih soočenjih.

Oba nagovarjata levo sredino, čeprav je Brglez ves čas poudarjal, da ni kandidat elit in da je glavna razlika med njima v zunanjepolitični in notranjepolitični kilometrini, ki je Brglezu ne manjka. Mu bodo izkušnje v politiki in dejstvo, da nanj stavita Gibanje Svoboda in SD, pomagalo? Če ne, bo to nenazadnje nekakšen prvi preiskus za vlado Roberta Goloba. Pred dnevi je premier dejal, da bi podpora Brglezu zanj pomenila potrditev zaupanja na aprilskih državnozborskih volitvah. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.