Pri sedmih letih na splet

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Otroci v Evropi začenjajo uporabljati svetovni splet pri sedmih letih. Vse več otrok pa ima svoj profil na spletu že pred rojstvom.
Oglej si celoten članek

Vseevropska raziskava o uporabi interneta pri otrocih je pokazala, da začnejo otroci v Evropi internet uporabljati povprečno pri sedmih letih. Vsak osmi otrok ima pri tem slabe izkušnje, otroci pa pri uporabi medmrežja nimajo dovolj veščin in samozavesti.

V Sloveniji do svetovnega spleta dostopa doma 97 odstotkov otrok. 59 odstotkov jih ima dostop v svoji sobi, več kot polovica pa za povezavo s spletom uporablja mobilni telefon ali drugo prenosno napravo.

Vsak dan ali skoraj vsak dan uporablja splet 74 odstotkov slovenskih otrok. 5 odstotkov otrok v Evropi (v Sloveniji 6 odstotkov) je povedalo, da so doživeli nadlegovanje prek spleta.

Na spletu že pred rojstvom
Vse več otrok ima že pred rojstvom svoj profil na internetu. Kot je pokazala študija proizvajalca programske opreme AVG, ima v Nemčiji že skoraj 75 odstotkov otrok svoj "spletni odtis", še preden shodijo.

V študiji je sodelovalo 2200 mater iz ZDA, Kanade, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Španije, Avstralije, Nove Zelandije in Japonske.

Številni otroci že ob rojstvu dobijo "popotnico" v obliki naslova elektronske pošte in fotografij na spletu, že prej pa njihovi starši na spletu objavljajo ultrazvočne posnetke ter na spletnih socialnih mrežah sporočajo podrobnosti o nosečnosti.

72 odstotkov nemških mater je priznalo, da so na spletu objavile fotografije svojih otrok, še preden so ti dopolnili dve leti. To je blizu evropskemu povprečju 73 odstotkov, medtem ko v ZDA fotografije svojih malčkov na spletu že pred drugim letom njihove starosti objavi kar 92 odstotkov staršev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.