Pri treh operacijah so se zdravniki usmerili na napačen del telesa

Foto: EPA
Foto: EPA
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so med januarjem in junijem trikrat zamenjali stran oziroma del telesa, ki bi ga morali operirati. Vsi trije primeri so se končali srečno, brez škode za bolnika
Oglej si celoten članek

 

V bolnišnici pravijo, da skušajo s številnimi ukrepi preprečiti pomote, a da noben varnostni sistem ni neprepusten.

Kot navaja časnik Dnevnik, je v prvem primeru zamenjave na napačno stran telesa kirurga usmeril kar bolnik, ki je potreboval abdominalno operacijo. Bolnika so že pripravili za operacijo na napačni strani, a so zmoto prepoznali še pred rezom.

V drugem primeru je imel bolnik prirojeno anomalijo, hkrati pa še drugo zdravstveno težavo na bližnjem mestu. Bolnika so napotili na odstranitev prve od obeh težav, a pred operacijo je sam izpostavil drugo. Na koncu so ga na en mah odrešili obeh težav.

Tretja zamenjava pa se je pripetila pri bolniku z zožitvijo žil. Te so bile zožene na več mestih, med samo operacijo pa so ugotovili, da so žilno opornico pomotoma nameščali v manjšo zožitev. Opornico so nato vstavili v večjo zožitev, dodatni rezi pa niso bili potrebni.

Bolnikom so se opravičili

Kot je povedala pooblaščenka za varnost v UKC Ljubljana Jelka Mlakar, so v bolnišnici vsem trem bolnikom povedali, kaj se je zgodilo, in se jim opravičili. Pritožil se ni nobeden od njih.

Dodatne ukrepe, s katerimi preprečujejo zamenjave, so uvedli leta 2013. Ključni dejavnik, ki je takrat prispeval k pomoti, je bilo menjavanje opreme. Testirali so informacijsko podporo, s katero so se slike telesa prikazovale zrcalno. Tisti dan je nehala delovati, kirurg pa ni vedel, da zato vidi pravilno sliko leve in desne strani.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.