"Pričakovali smo tudi smrtne primere"

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
"Ves čas opozarjamo, da je treba enkrat na leto pregledovati peči. Takšen ukrep je nujen. Pričakovali smo, da se bodo začele dogajati takšne nesreče, žal," nam je dejal Brenčič.
Oglej si celoten članek

"Pričakovali smo, da se bodo začeli dogajati požari, zastrupitve, kot tudi smrtni primeri, saj se nas kot stroko ne upošteva. In to je žal rezultat tega. Ko opozarjamo na nepravilnost, dimnikarji niso ravno priljubljeni. Marsikdo ne želi, da pregledamo peč in preverimo prezračevanje. Ne razumejo, da smo tudi kazensko odgovorni in moramo opozoriti na nepravilnosti," je včerajšnjo domnevno zastrupitev treh ljudi z ogljikovim monoksidom na Rogli komentiral predsednik sekcije dimnikarjev pri OZS Bojan Brenčič.

Poleg tega po besedah Brenčiča montažerji, ki montirajo plinske peči, ne spoštujejo predpisov. "To se naredi po domače. Naprave vgrajujejo brez projektne dokumentacije. Največja težava je, da so naprave vgrajene brez ustreznega prezračevanja, kot tudi, da so naprave priključene na odvode dimnih plinov, ki niso certificirani. Če naprave niso vzdrževane, na njih niso opravljeni letni servisi in niso prijavljene, se lahko zgodijo takšne in drugačne nesreče."

Težave dela tudi ministrstvo za okolje

Brenčič opozarja, da bi ministrstvo za okolje že leta 2004 moralo vzpostavili register kurilnih in dimnovodnih naprav, a tega ni storilo. "Gorilne naprave morajo biti prijavljene. Uporabnik je lastnik in mora prijaviti svoje kurilne in dimovodne naprave izvajalcu dimnikarskih storitev. Ta jih mora nato pregledati, in če ugotovi pomanjkljivosti, mora o tem pisno opozoriti lastnika."

Vendar se tudi tu pojavijo težave, pravi Brenčič. Marsikdo se namreč ne odzove na opozorila dimnikarjev. "Ko dimnikar opozarja na nepravilnosti, se nekateri uporabniki pritožijo na inšpekcijo, izvajalcem dimnikarskih storitev pa celo grozijo, češ kaj si pa vi mislite, da uporabnika opozarjate, ker nima prezračevanja."

Vsaka kurilna naprava potrebuje svež zrak za izgorevanje, še dodaja. "Če tega ni, smo si sami zapečatili usodo in moramo se zavedati, da živimo v nevarnosti. Včasih ne pomagajo niti alarmne naprave, ki so namenjene zaznavanju ogljikovega monoksida."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.