Pridržana še ena oseba

Foto: Žurnal24 Po informacijah nekaterih pravnih strokovnjakov bi policija morala čez pol leta
Ena oseba še vedno pridržana. Med pridržanimi je bil včeraj 16 ur tudi mariborski župan. Sumi se navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov.
Oglej si celoten članek

V okviru obsežne preiskave gospodarskega kriminala in korupcije je še vedno pridržana ena oseba, nam je potrdil tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija. Omenjeno osebo bodo privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku. Drugim osumljencem so pridržanje odpravili, ko so zakonski pogoji minili.

Kriminalisti so ponoči končali hišne preiskave, v katerih so zasegli poslovno dokumentacijo in nosilce elektronskih podatkov. "V nadaljevanju preiskave bo izvedenih več zaslišanj in razgovorov, nadaljuje se pregled in preučitev zaseženih podatkov," so sporočili z Generalne policijske uprave.

Policija zavrača diskreditacije
Policija se je odzvala na komentarje postopkov s strani osumljencev in njihovih pravnih zastopnikov, da so postopki bodisi nezakoniti bodisi polni nedopustnih procesnih napak.

"Policija poudarja, da vse tovrstne večje preiskave usmerja državno tožilstvo in da je pri vsaki za posamezna preiskovalna dejanja (prikriti preiskovalni ukrepi, hišne preiskave in podobno) potrebna predhodna sodna odredba, ki jo izda sodišče. Dopustnost in zakonitost vsakega tovrstnega preiskovalnega dejanja torej vnaprej poleg policije avtorizirata še dve instituciji: državno tožilstvo in sodišče. Zato odločno zavračamo tovrstne diskreditacije našega dela, saj kriminalistična preiskava poteka zakonito in v skladu s kriminalistično stroko,"
so zapisali na GPU.

Kangler danes v službi
Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da sta po sredini preiskavi tako župan Kangler kot direktorica Milica Simonič Steiner danes normalno v službi in da delo v mariborski mestni upravi poteka nemoteno.

Preiskovali na 20 lokacijah
Policija je včeraj opravila 25 hišnih preiskav pri devetih fizičnih in petih pravnih osebah na 20 lokacijah. "Iz do zdaj zbranih obvestil izhaja, da povzročena premoženjska škoda oziroma korist, ki je nastala kot posledica gospodarskih kaznivih dejanj in korupcije, znaša več kot pet milijonov evrov," je včeraj dejal Janez Lovrec, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Maribor, in dodal, da se sumi navezujejo na nepravilnosti pri prometu z nepremičninami in izvajanju številnih gradbenih projektov, ki so se zadnja leta izvajali na območju Maribora in v katerih so sodelovali različni predstavniki lokalne skupnosti, organov državne uprave in gospodarskih družb.

Včeraj dne so pridržali devet oseb, med njimi je bil tudi mariborski župan Franc Kangler. Pripor so mu odpravili nekaj pred 22. uro. Vidno utrujen je stopil pred novinarje in dejal: "Vse, kar so zasegli, je nekaj dokumentov, ki niso pomembni. Storil nisem ničesar, česar ni sprejel mestni svet. Toliko laži, podtikanj v odredbi ... Kdo bo razložil mojemu otroku, kaj je vse to pomenilo?"

Ugledni Mariborčani Kanglerju: odstopi
Skupina zaskrbljenih mariborskih intelektualcev s prvopodpisanim Borisom Vezjakom je mariborskega župana Franca Kanglerja zaradi sredinih policijskih preiskav, ki županu očitajo vpletenost v gospodarski kriminal, pozvala k odstopu.

Skupina je začela zbirati tudi podpise vseh, ki prav tako zahtevajo odstop mariborskega župana. Med podpisniki so poleg Vezjaka še Bruno Hartman, Bojan Borstner, Vesna V. Godina, Miran Lavrič, Rudi Klajnšek, Andrej Naterer, Bojan Musil, Matej Dasko, Primož Premzl, Andrej Adam, Aleksandra Žorž, Samo Bohak, Branko Gerlič, Borut Osonkar, Tihomila Dobravc in Vojko Pogačar. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.