Prihaja novo Sveto pismo

Foto: Žurnal24 Vlada v današnjem uradnem listu objavlja tudi preklic odpovedi kolektivnih pogod
Kuverte. Odpovedi kolektivnih pogodb pri sindikatih. Ti omenjajo tožbe.
Oglej si celoten članek

Plače. Sindikati javnega sektorja so zjutraj dobili odpovedi kolektivne pogodbe, vlada pa jim že ponuja novo pogodbo. Ta se od zdajšnje razlikuje samo v 50. členu, ki določa dinamiko izplačila plačnih nesorazmerij.

Spremenjeni člen bo določal, da se bo plačna reforma – uslužbenci čakajo na še tretjo in četrto izravnavo – nadaljevala leto po tem, ko bo gospodarska rast dosegla dva odstotka in pol.

Manjšina proti večini

Kolektivna pogodba
Razveljavitev. Kolektivna pogodba po razveljavitvi velja še šest mesecev. Vlada napoveduje, da bo spremenila samo 50. člen, ki določa dinamiko odprave plačnih nesorazmerij; sindikati se bodo pogajali o vseh členih.

Prav takšna dinamika je zapisana tudi v aneksu 4, kar je tudi glavni razlog, da je podpis tega, predviden za danes, zavrnila večina sindikatov – vseh 22, ki sodelujejo v Posedijevi pogajalski skupini, ter Policijski sindikat Slovenije iz Štrukljeve pogajalske skupine.

 

Šest sindikatov, ki je aneks podprlo že avgusta, se s spremenjeno dinamiko strinja tudi zdaj. "Ker se je za podpis odločila velika večina članstva – 75 tisoč iz naše konfederacije proti 15 tisoč na drugi strani –, bi bilo treba počakati na zaključek zbiranja podpisov za razpis referenduma. Če jih ne bo dovolj, pa bi bilo treba uporabiti novelo, ki predvideva, da je za podpis dovolj 40 odstotkov članstva," pravi Branimir Štrukelj s Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Zbiranje podpisov se konča sredi prihodnjega tedna.

Stavka tokrat ni opcija
"V stavko zaradi razveljavitve kolektivne pogodbe ne bomo šli," pravi Dušan Miščevič, ki je vodil stavkovni odbor, napoveduje pa, da se bodo odzvali z vsemi možnimi pravnimi sredstvi. "Delodajalce bomo vsak mesec sproti obveščali, da s tem, ko nam ne izplačajo tretje četrtine plačnih nesorazmerij, kršijo svoje obveznosti, nato pa bomo sprožili individualne tožbe. Posvetovali smo se z vsemi vrhunskimi pravnimi strokovnjaki, ki nam vsi po vrsti pritrjujejo, da mora vlada kljub spremenjenim gospodarskim okoliščinam plačno reformo nadaljevati," pravi Miščevič.

Odločilo bo sodišče
Na sodnike računa tudi vlada, ki upa, da bo sodišče razsodilo v prid tožbi, ki jo je vložila zaradi nezmožnosti poviševanja izplačila tretje četrtinke. Če bo sodišče odločilo, da so vladini argumenti upravičeni, javnim uslužbencem tudi z individualnimi tožbami ne bo uspelo, pravi Irma Pavlinič Krebs.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.