Prihodki Karnerjevih se ne ujemajo z odhodki

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Posle zakoncev Mihaela in Alenke Karner ter Mihaelovega brata Matevža Karnerja so od leta 2003 že preiskovali organi Italije, Velike Britanije in Avstrije. V Sloveniji so jih preiskovali zaradi davčne zatajitve. Odhodki in prihodki se niso ujemali.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji preiskave prodaje steroidov ni bilo, ker to v času od leta 2000 do leta 2008, ko ameriški preiskovalci sumijo, da sta se zakonca Karner z njo ukvarjala, pri nas ni bilo kaznivo. Kljub temu je davčna uprava Karnerja vzela pod drobnogled zaradi suma davčne zatajitve, poroča Delo.

Durs je med inšpekcijskim postopkom proti Karnerjem ugotovil, da Mihael Karner med 1. februarjem 2002 in 31. decembrom 2008 ni prijavil prihodkov. Med februarjem 2002 in koncem septembra 2005 naj bi bil zaposlen v Studiu Sonček, leta 2005 pa naj bi bil celo brezposeln.

Prav tako dohodkov do konca leta 2008 niso prijavili njegova žena in otroci. Njegova žena je leta 2008 prijavila le minimalne odhodke.

Prihodki niso zadostovali za pokritje življenjskih stroškov

So pa Dursu, kljub temu da prihodkov niso imeli, prijavili premoženje v skupni višini okrog 2,5 milijona evrov. In sicer poslovni objekt v Sloveniji, ki ga je dobil v dar, zazidljivo zemljišče, avtomobil porsche 911 turbo, depozita pri Deutsche Bank in NLB, terjatve do Karnerjeve družbe Panya iz Liechtensteina in posojilo družbi Nipl.

Na podlagi pridobljenih podatkov je Durs ugotovil, da prihodki Karnerjeve niso zadostovali za pokritje družinskih življenjskih stroškov, "še manj za pridobivanje premoženja, ki je v lasti davčnega zavezanca (Mihaela Karnerja). Vrednost tega je po mnenju Dursa 'zelo presegla prijavljene prihodke'," piše Delo.

Zahtevali so dokazila

Durs je nato zahteval dokazila o izvoru denarja za pridobitev navedenega premoženja, ta pa je med drugim predložil bančne izpiske za družbo Northstar Trading Corporation s Sejšelov o gotovinskih dvigih v višini skoraj dveh milijonov evrov. Prikazal je še izplačila dobička iz druge družbe na Sejšelih, Ammersham Coommercial Ventures, in sicer v višini 127 tisoč evrov. Obe družbi pa sta, kot piše Delo, povezani s prodajo steroidov.

Karner si je privoščil tudi razne nakupe premičnin in nepremičnin, ki pa so bili glede na prihodke družine nerealni. Nepremičnino v Ljubljani je namreč plačal z milijonom evrov v gotovini. Z gotovino je plačal tudi nakup porscheja itd.

Premoženje, vredno 5, 6 milijona

In kako je dvigoval gotovino v Sloveniji? Po podatkih, ki so jih dobili novinarji Dela, je denar dvignil z avstrijskih bank, ga deponiral v sefu v Celovcu in nato postopno prenesel v sef v Sloveniji, ki sta ga imela v lasti s soprogo Alenko.

Ameriški preiskovalci so sicer ugotovili, da so bruto prihodki na avstrijskih bančnih računih Northstar, Ammersham in Panacea International, ki je v lasti domnevnega sodelavca Karnerjev Dejana Donka, znašali kar 5,6 milijona evrov.

Je pa Karner del svojega premoženja že zaščitil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:59 19. Marec 2013.

    Štima, da ne štima! S katerim županom je že ta tip kupčeval in zakej se je stric Silvo "umaknil"? Ali …

  • 13:21 19. Marec 2013.

    Dohodki in prihodki se niso ujemali? Dobra!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.